Kuntoutuspalvelut
Lähettämisen kriteerit
Fysiatrian poliklinikalla toteutetaan erityistason tuki- ja liikuntaelinsairauksien diagnostiikkaa, hoitoa ja kuntoutusta. Fysiatrian poliklinikan selvittelyt, sekä hoidon ja kuntoutuksien toimien käynnistyminen kohdistuvat vaikea-asteisiin tai pitkittyneisiin tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien aiheuttamiin työ- ja toimintakyvyn ongelmiin.
Fysiatrian poliklinikka toimii konsultaatiopoliklinikan periaatteella, jolloin diagnostiikan, sekä hoidon ja kuntoutuksen aloituksen jälkeen hoito, kuntoutus ja seuranta jatkuvat lähettäneen yksikön toimesta.
Lähetekriteerit fysiatrian poliklinikalle
- Potilaalla on pitkittynyt toiminta- ja/tai työkykyä rajoittava tule-oire, joka vaatii diagnostiikan ja/tai kuntoutuksen osalta erikoissairaanhoidon lisäselvittelyitä ja joka lähettävän lääkärin tutkimuksen perusteella on ensisijaisesti konservatiivisesti hoidettavissa ja kuntoutettavissa.
- Potilaan pitkittyneen tule-oireen osalta perusterveydenhuollon fysioterapian ja muun käytettävissä olevan kuntoutuksen keinoja on jo toteutettu toiminta- ja työkyvyn parantamiseksi ja ylläpitämiseksi. Työikäisillä työterveyshuollon toimenpiteet työkyvyn ja ammatillisen kuntoutuksen arvioimiseksi ja tukemiseksi ovat tärkeitä.
- Muiden erikoisalojen potilaiden kohdalla on aina arvioitava, onko perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon palveluita (perustutkimukset sekä lääkinnällisen ja ammatillisen kuntoutuksen toteuttaminen) jo riittävällä tavalla hyödynnetty.
- Potilaan kokonaistilanteen seuranta ja hoito säilyy lähettävällä taholla.
Lähetteessä vaadittavat tiedot
- Ongelma, lähettämisen syy
- Perussairaudet ja lääkitys
- Mahdolliset aikaisemmat tule-oireet ja hoidot (leikkaukset, kuntoutus)
- Nykyoireisto (oireiden alku ja kehitys, oireiden kuvaus ja sijainti, kivun säteily)
- Yleisoireita / vakavan sairauden merkkejä
- Tehdyt tutkimukset (kuvantamiset, laboratoriotutkimukset)
- Miten hoidettu (lääkkeet, fysioterapia, työolosuhteisiin vaikuttaminen, injektiohoidot)?
- Yleinen toimintakyky (asumismuoto, liikkumisen apuvälineet, liikuntaharrastukset)
- Ammatti ja työnkuva, sairauslomat
- Kliininen tutkimus (status)
- Psykososiaalinen tilanne
- Potilaan odotukset
Lähetelaatikko: 3961 Fysiatrian poliklinikka
Hallituskatu 20
Kriteerit
Kuntoutustutkimus on polikliininen tutkimusjakso, jossa arvioidaan työ- ja toimintakykyä ja kuntoutusmahdollisuuksia. Etusijalla on ammatillisen kuntoutuksen arviointi ja suunnittelu, tarvittaessa laaditaan lääkinnällisen tai sosiaalisen kuntoutuksen suunnitelmia. Lisäksi tehdään vaativia työkykyarvioita.
Kuntoutustutkimus järjestetään, kun työterveyshuollon, sote-keskuksen tai muiden toimijoiden keinot ovat asianmukaisesti toteutettu, mutta eivät ole riittäviä ammatillisen kuntoutussuunnitelman laatimiseen ottaen huomioon tarve moniammatilliseen työotteeseen.
Kuntoutustutkimus ei ole tarkoitettu työkyvyttömyyden todistamiseen, vaan työkyvyttömyyden ollessa ajankohtaista vaadittavat lausunnot tulee laatia työterveyshuollon tai muun perusterveydenhuollon lääkärin toimesta, ja soveltuvin osin erikoissairaanhoidon hoitavan lääkärin toimesta.
Toteutus
Tavoitteena on, että tutkittava voisi pysyä työelämässä tai päästä työuralle tai opiskelemaan sairauksien tai vammojen tuomista haitoista huolimatta. Tutkimus sisältää tarpeen mukaisen moniammatillisen selvittelyn.
Tutkimusjakson päättävässä työryhmäneuvottelussa tutkittava on mukana ja tilanteen mukaan kutsutaan jatkohoidosta vastaavia tahoja sekä työkyvyn tuen verkostoa, esim. TYP-palvelusta, Te-palvelusta, Kelasta, oppilaitoksesta, aikuissosiaalityöstä tai vammaispalvelusta; etäyhteyksiä hyödynnetään neuvottelujen järjestämisessä.
Kuntoutustutkimuksen päättyessä laaditaan tarvittavat lausunnot ja suositukset liittyen työkykyyn, kuntoutukseen ja muihin sosiaaliturvaan liittyviin etuisuuksiin.
Kuntoutustutkimuksen päätyttyä seuranta ja jatkotoimet toteutuvat oman sote-keskuksen, työterveyshuollon tai muun lähettäneen tahon/työkyvyn tuen verkoston toimesta.
Lähetteessä tarvittavat tiedot
- Yhteystiedot: Lähetteessä tulee olla lähettävän tahon/yhdyshenkilön yhteystiedot: osoite, suora puhelinnumero ja sähköpostisoite kuntoutustyöryhmäneuvottelun sopimiseksi.
- Tavoitteet kuntoutustutkimukselle: Lähetteestä tulee ilmetä kysymyksenasettelu ja tutkittavan omat tavoitteet kuntoutustutkimukselle. Tutkittavan oma motivaatio jatkaa työelämässä on tärkeä edellytys, jotta ammatillisen kuntoutuksen palveluita voidaan lähteä suunnittelemaan ja toteuttamaan.
- Toimintakyky työssä ja muussa elinympäristössä: Kuvaus tutkittavan työ- ja toimintakyvystä sekä elämäntilanteesta, ongelmista ja myös vahvuuksista. Tiedot toteutuneista toimintakykyarvioista, esim. fysioterapeutin arvio. Useita kuukausia kestävän tutkimusjakson onnistuminen edellyttää riittäviä henkisiä voimavaroja ja päihteettömyyttä.
- Työuratiedot: Koulutuspohja, ammatti ja työkokemus.
- Toimeentulo: Lähetteestä tulee ilmetä toimeentulo ja mille ajalle ja kenen toimesta esim. sairauspäiväraha ja kuntoutustuki on haettu tai myönnetty, päivämäärineen.
- Keskeiset diagnoosit ja terveysongelmat sekä toteutuneet hoitotoimenpiteet: Diagnostiset tutkimukset tulee olla tehtynä ennen kuntoutustutkimusta. Ajankohtaisesti ei ole tulossa suuria toimintakykyyn vaikuttavia toimenpiteitä. Terveydentila tulee olla vakaassa vaiheessa ja hoidollisessa tasapainossa siten, että toimintakykyä voidaan luotettavasti arvioida ja tulevaa suunnitella pitkäjänteisesti.
- Tiedot aikaisemmasta kuntoutuksen suunnittelusta ja toimenpiteistä: Palautteet laitoskuntoutusjaksoista ja muusta lääkinnällisestä kuntoutuksesta, tiedot ammatillisen kuntoutuksen toimenpiteistä esim. Kelan, työeläkelaitoksen, te-palvelujen tai kunnan järjestäminä sekä tiedot työterveyshuollon työkykyneuvotteluista, sote-keskuksen TYKE-tiimineuvottelusta, te-palveluiden aktivointisuunnitelmista ja muista mahdollisista suunniteluista tai toimenpiteistä.
Lähetelaatikko: 4441Y Kuntoutustutkimuspoliklinikka
Hallituskatu 20
Pitkäaikaisesta kivusta kärsivien potilaiden ohjaaminen Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kipupoliklinikan arvioon
Kipupoliklinikalla hoidetaan kohtalaisesta tai vaikeasta pitkäaikaisesta kivusta kärsiviä potilaita (ei syöpäkipu) silloin kun kivun syy on selvitelty eri erikoisaloilla ja mahdolliset syyn mukaiset hoidot annettu, mutta kipu on jäänyt.
Moniammatilliseen hoito- ja kuntoutustiimiin kuuluvat harkinnan mukaan lääkäri, sairaanhoitaja, kipufysioterapeutti, kipupsykologi, toimintaterapeutti ja sosiaalityöntekijä. Tarvittaessa hoito toteutetaan yhteistyönä muiden erikoisalojen kanssa (mm. fysiatria, psykiatria, päihdepsykiatria, neurologia, neurokirurgia).
Sairaalan sisäiset konsultaatiopyynnöt tehdään KUN-näkymälle.
Hoidonporrastus
- Perusvastuu pitkäaikaisen kivun hoidosta on perusterveydenhuollossa (ml. lääkeuusinnat).
- Riittävät kivun etiologiset selvitykset tulee olla tehtynä ennen lähetteen laatimista. Niitä ei tehdä kipupoliklinikalla.
- Kipuklinikalla ei tehdä työkykyarvioita.
- Kipuklinikan hoito on moniammatillinen määrämittainen hoitojakso.
- Voit konsultoida potilaan hoidosta kirjallisella konsultaatiolla tai pyytää puhelinkonsultaatioaikaa kipupoliklinikan lääkärille erityisesti jos kysymyksenasettelu liittyy pelkästään lääkitykseen.
Milloin lähetän potilaan kipupoliklinikalle?
Kun kiputilan syy on selvillä ja kipu on kohtalainen tai vaikea ja siihen liittyy toimintakyvyn alenema perusterveydenhuollon asianmukaisista hoitoyrityksistä huolimatta tai kun kipu jatkuu tavanomaista kauemmin ja kovempana sairauden tai vamman normaaliin toipumiseen verrattuna.
- Vaikeahoitoinen neuropaattinen kipu (huom. päänsärky, neuralgia tai kipu joka liittyy neurologiseen sairauteen ohjataan ensin neurologialle).
- Vahvan opioidin aloitusharkinta muussa kuin syöpään liittyvässä kivussa. Katso myös TerveyskyläPRO Opioidipuntari.
- Kivun erityishoitojen harkinta (mm. takajuostestimulaatio, rTMS-hoito, kapsaisiinilaastarihoito).
Erityisesti nuoret aikuiset, joilla työkykyä heikentävä kiputila aiheuttaa syrjäytymisvaaraan työelämästä.
Vieroitushoidossa olevasta päihderiippuvuudesta kärsivän potilaan kohdalla voidaan harkinnan mukaan toteuttaa ns. konsultaatiokäynti sairaanhoitajalla ja lääkärillä, mutta pidempikestoinen hoidon suunnittelu on mahdollista vasta kun vieroitushoito on toteutunut. Tämä koskee myös ei-syöpäpotilaan suuriannoksista opioidihoitoa.
Akuuteissa tilanteissa kivunhoito toteutuu päivystävien yksiköiden kautta.
Lähetteen sisältö
- Perussairaudet, mahd. aiemmat leikkaukset ja ajankohtainen lääkitys.
- Kipu: diagnoosi, vaikutus toimintakykyyn, tarkka kipuoireen kuvaus (kesto, sijainti, luonne ym.).
- Tehdyt tutkimukset (rtg, lab) olennaisilta osin.
- Kokeiltu lääkkeetön ja lääkkeellinen kivunhoito (annos, vaste ja mahdolliset ongelmat), aiemmat ja käynnissä olevat kuntoutusjaksot.
- Psykososiaalinen tilanne lyhyesti: työ- ja toimintakyky, mahdollinen päihteidenkäyttö.
- Status ja mieliala.
- Kysymyksenasettelu, potilaan voimavarat ja kiinnostus moniammatilliseen työskentelyyn.
Lähetelaatikko: 4961A Kipupoliklinikka
Hyödyllisiä linkkejä
TerveyskyläPRO, Kivunhoidon virtuaalikeskus (terveyskyla.fi, linkki avautuu uuteen välilehteen)
Pitkäaikainen kipu (terveyskyla.fi, linkki avautuu uuteen välilehteen)
Hallituskatu 20
Erityisen tuen asiantuntijapalvelut on kehitysvammalääketieteen erityistason yksikkö. Erityisen tuen asiantuntijapalveluihin tullaan uusien asiakkaiden kohdalla terveydenhuollon tai vammaispalvelun lähetteellä. Erityisen tuen asiantuntijayksikkö tuottaa moniammatillisia diagnostisia ja kuntoutuksellisia arviointipalveluita.
Asiantuntijayksikön työryhmissä mukana olevia ammattiryhmiä ovat lääkäri, psykologi, toimintaterapeutti, fysioterapeutti, puheterapeutti, musiikkiterapeutti, sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaaja, sairaanhoitaja sekä suunnittelija.
Asiakasryhmät
- Kehitysvammaiset asiakkaat tai kehitysvamman epäily
- Monimuotoiset ja laaja-alaiset kehityshäiriöt sekä vaikea-asteisteiset oppimiskyvyn häiriöt, kun toimintakyky on merkittävästi ikätasoa heikompi
- Neuropsykiatriset häiriöt, kun ne liittyvät edellä mainittuihin
Palvelut
- Diagnostiikka, kehityksen seuranta ja kuntoutuksen suunnittelu
- Sosiaaliturvaan ja muihin etuisuuksiin liittyvät suositukset ja lausunnot
- Tukitoimien suunnittelu varhaiskasvatukseen, kouluun, jatko-opintoihin, asumiseen ja vapaa-aikaan, päivätoimintaan tai työllistymiseen.
- Vaativissa tapauksissa kehitysvammaisen työkyvyn, ajoterveyden ja palveluskelpoisuuden arviointi
- Laaja-alaisiin vaikea-asteisiin oppimisen vaikeuksiin liittyvien neuropsykiatristen häiriöiden, kuten autismi ja ADHD sekä psyykkisten häiriöiden, diagnostiikka ja kuntoutuksen arviointi
- Sopeutumishäiriöiden ongelmien selvittely ja hoito
- Ikääntyvien kehitysvammaisten muistihäiriöiden diagnostiikka ja seuranta
Lähetteessä vaadittavat tiedot
- Tiedot lapsuuden varhaiskehityksestä ja tutkimuksista kehitysviiveen syistä: erikoissairaanhoidon diagnostinen arviointi, psykologin tutkimukset, muiden erityisasiantuntijoiden arvioinnit
- Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen sähköisessä potilastietojärjestelmässä olevista dokumenteista riittää viittaus alkuperäiseen sijaintiin ja tutkimusajankohtaan, muualle tallennetut sairauskertomusmerkinnät ja tutkimuslausunnot liitettävä mukaan
- Tiedot varhaiskasvatuksen, koulunkäynnin ja opiskelun tukitoimista
- Tiedot aiemmin toteutuneista ja käynnissä olevista kuntoutustoimista ja niiden vaikutuksista
- Kuvaus nykytilanteesta ja ajankohtaisesta toimintakyvystä
Lähetelaatikko: 4444Y Erityisen tuen asiantuntijapalvelut
Hallituskatu 20