Yleisohje patologialle lähetettävistä näytteistä
Pyyntö
Näyte
- Näytteen tulee olla riittävä ja edustava. Katso tarkemmat ohjeet näytettä koskien kunkin tutkimuksen kohdalta.
- Näytettä otettaessa sitä tulisi käsitellä niin, että kudokseen kohdistuisi mahdollisimman vähän ulkoisia vaurioita.
- Tarvittaessa näytteen orientaatio ym. tunnistamiskohdat tulee merkitä ja ilmoittaa pyynnön kliinisissä esitiedoissa.
- Jos samasta potilaasta lähetetään useita näytepurkkeja samalla pyynnöllä, tulee ne olla selvästi merkitty A, B, C, jne. (ks. kuva alla) ja jokaisen purkin sisältö on kuvattava pyynnössä.
- Näytteitä voi lähettää patologialle putkipostilla (ainoastaan fiksoituja, ei tuorenäytteitä eikä pikaleikkeitä), lähetin kuljettamana, näytehissillä tai henkilökohtaisesti toimittamalla.
- Tuorenäytteitä ja kudoksen pikaleiketutkimuksia (Ts-PADpika 4051) otetaan vastaan ma-pe klo 8.00-14.30. Poikkeuksena vartijaimusolmuketutkimus (Ln-PADSent 4765) klo 8.00-13.00 ja vakumoituja tuorenäytteitä (kohdut) otetaan vastaan ma-pe klo 8.00-15.00. Katso tarvittaessa tutkimuskohtaiset ohjeet.
- Näytteen lähettämisestä on aina ilmoitettava patologian laboratorioon, yhteystiedot alla. Jos näytteen lähettämisen arvellaan tapahtuvan klo 14.30 jälkeen ja vartijaimusolmukkeen kohdalla klo 13.00 jälkeen, on patologian laboratoriosta tiedusteltava erikseen voiko laboratorio ottaa näytteen vastaan.
Tulosten valmistuminen
Tutkimusohjekirjassa on ilmoitettu tutkimuskohtaisesti työpäivien lukumäärä, jonka aikana 80 % ko. tutkimuksista pääsääntöisesti vastataan, alkaen näytteen saapumisesta lausunnon antamiseen. Ison näytteen fiksaatio, mahdolliset erikoistutkimukset sekä konsultaatiot pidentävät näytteiden vastausaikaa.
Tiedustelut
Tekniset ohjeet: Patologian laboratorio puh. 06 415 4708
Muut tiedustelut: Patologian toimisto puh. 06 415 4703 ja puh. 050 474 4954
Päivitetty 27.5.2024