Barnahus-hanke Etelä-Pohjanmaalla
Barnahus-hankkeessa tehostetaan lapsiin kohdistuvien väkivaltaepäilyjen selvitysprosesseja sekä väkivaltaa kokeneiden lasten tukea ja hoitoa. Hanke toteutetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koordinoimana yhteistyönä yhteistoiminta-alueiden kanssa. Hankkeessa ovat mukana myös poliisi- ja syyttäjäorganisaatiot, yliopistot ja korkeakoulut, järjestöjä sekä tulevat Osaamis- ja tukikeskukset (OT-keskukset).
Etelä-Pohjanmaa kuuluu Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) lasten oikeuspsykiatrian yksikön Barnahus-hankkeen piiriin. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on toiminut Barnahus-satelliitti keväästä 2022 alkaen ja toiminta jatkuu vuosina 2024 – 2025 sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksen turvin. Tavoitteena on vakinaistaa Barnahus-toimintamallit osaksi hyvinvointialueen rakenteita.
- Tuemme Barnahus-satelliitissa ammattilaisia lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyen muun muassa päivittämällä lapsiin kohdistuvan väkivaltaepäilyn palvelupolkua ja toimintaohjeita sekä järjestämällä erilaisia koulutus- ja infotilaisuuksia.
- Tuemme strategista työtä lähisuhdeväkivallan ehkäisyssä sekä edistämme näyttöön perustuvien menetelmien käyttöönottoa.
- Tarjoamme konsultaatiota sekä moniviranomaistyön ja hoidon koordinaatiopalveluita, jotta väkivaltaepäilyn selvittäminen etenee mahdollisimman joutuisasti ja lapsen sekä perheen psykososiaalinen tuki toteutuu.
Parhaimmillaan monialainen, yhteinen tiedonmuodostus ennaltaehkäisee tilanteiden jumiutumista sekä varmistaa lapselle ja perheelle oikea-aikaisen tuen. Tämä puolestaan vähentää inhimillistä kärsimystä ja taloudellisia kustannuksia.
Moniammatilliset rakenteet Etelä-Pohjanmaalla
LASTA-seula-mallilla varmistetaan viranomaisten välinen tiedon jakaminen ja monialainen yhteistyö tilanteissa, joissa epäillään lapsen joutuneen pahoinpitelyn tai seksuaaliväkivallan kohteeksi.
Poliisi koordinoi LASTA-kokouksia ja Barnahus-satelliitin koordinaattorit keräävät poliisin virka-apupyynnön perusteella tarvittavat taustatiedot terveyden- ja sosiaalihuollosta.
LASTA-seulapalaverissa taustatietojen ja monialaisen yhteisen keskustelun pohjalta päätetään yhteisestä toimintasuunnitelmasta lapsen edun mukaisesti.
LASTA-seulapalaverit toteutetaan noin 2 viikon välein.
Hallituskatu 20
Barnahus-satelliitti kokoaa yhteen lapsiperheiden sosiaalityön/ lastensuojelun sosiaalityön, TAYSin lasten oikeuspsykiatrian, lapsen hoitotahon, poliisin ja tarvittaessa syyttäjän edustajan yhteisen tiedonmuodostuksen äärelle vaativimmissa väkivaltaepäilytilanteissa arvioimaan lapsen ja perheen kokonaistilannetta sekä sovittamaan yhteen eri viranomaistahoissa tehtävää työtä.
Barnahus-tukirakenteen kokoukset järjestetään 1-2 kertaa kuukaudessa perjantaisin klo 9-10.
TAYSin lasten oikeuspsykiatria toimii kokouksissa konsultatiivisena tukena tai sillä voi olla myös poliisin virka-avun myötä viranomaisrooli. Kokouksiin ohjaudutaan ottamalla yhteys Barnahus-koordinaattoriin.
Hallituskatu 20
Asiantuntijaryhmän tehtävänä on tukea vaikeiden eroriitojen kanssa työskenteleviä ammattilaisia (esimerkiksi perheneuvolan/perhekeskuksen, perheoikeudellisten palveluiden, lasten- ja nuorisopsykiatrian, ensi- ja turvakodin, perhesosiaalityön ja lastensuojelun ammattilaiset). Tavoitteena on, että asiantuntijaryhmä voisi olla työntekijän apuna miettimässä, miten haasteellisessa tilanteessa voisi edetä ja toimia siten, että riitaisuuden kierre saataisiin katkaistua vanhempien välillä ja mahdollistaa lapsen aseman helpottumista vanhempien keskellä.
Asiantuntijaryhmässä on edustettuina lastensuojelun/perhesosiaalityön, lastenpsykiatrian, Taysin oikeuspsykiatrian, aikuispsykiatrian, lähisuhdeväkivallan, perheneuvolan, perheoikeudellisten palveluiden ja oikeudellisten palveluiden (tarvittaessa) asiantuntijoita.
Vaativat erot asiantuntijaryhmään ohjaudutaan ottamalla yhteys Barnahus-koordinaattoriin.
Hallituskatu 20
Olemme saaneet työskennellä Sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella Barnahus-hankkeessa jo vuodesta 2022. Kiitämme kaikkia yhteistyökumppaneita yhteistyöhalukkuudesta ja yhdessä oppimisesta lapsiin kohdistuvan väkivallan teemassa. Muodostimme yhdessä Väkivaltatyön koordinaattorin Meri Ala-Huikun kanssa Väkivaltatyön tiimin vuonna 2024 ja yhteinen matka jatkuu ainakin vielä vuoden 2025 ajan. Toivottavasti tuki- ja konsultaatiorakenteet jäävät pysyviksi hyvinvointialueen rakenteiksi jatkossakin. Ammattilaisten väkivaltaosaaminen varmistaa sen, että puutumme oikeisiin asioihin, jolloin voidaan ehkäistä ongelmien kasautumista ja vaikeutumista sekä sen myötä erityispalveluiden tarvetta. Oikeat ja oikea-aikaiset palvelut tuottavat taloudellista säästöä. Ammattilaisten ja asiakkaiden palautteen perusteella työskentelystämme on ollut hyötyä.
Työmuotoina ovat olleet ammattilaisille suunnatut yksilö- ja monialaiset konsultaatiot, väkivaltaa kokeneen lapsen ja hänen vanhempansa psykososiaalinen tuki sekä hoidon koordinaatio, poliisin esitutkinnan kynnyksen monialaisen arvioinnin kokoukset eli Lasta-kokoukset ja niitä varten sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonkeruu lapsesta, työparityöskentely, jalkautuminen tiimeihin, vaativiin erotilanteisiin luotu työskentelytapa Lapsen hyvä tilanne -neuvonpidon pilotointi ja ammattilaisten kouluttaminen. Lisäksi kehittämistyötä on toteutettu laajasti erilaisissa hyvinvointialueen, Yhteistoiminta-alueen ja kansallisen kehittämistyön rakenteissa, joissa on toteutettu mm. Barnahus-satelliitin juurruttamissuunnitelma, erilaisia toimintaohjeita, palvelupolku, verkkokoulu, lakivalmistelun pohjamateriaaleja ym.
Barnahus-satelliitti lukuina vuonna 2024
116 konsultaatiota ammattilaisille lapsiin kohdistuvassa väkivaltateemassa. (Palaute 5/5)
20 monialaisen arvioinnin kokousta Taysin kanssa. (Palaute 5/5)
7 Vaativat erot asiantuntijaryhmän kokoontumista. (Palaute 4,3/5)
13 Psykososiaalista tukijaksoa väkivaltaa kokeneen lapsen ja hänen vanhempansa kanssa (sis. useita tapaamisia) (Palaute 5/5)
3 Hoidon koordinaatiota
19 lasta-kokousta, joita varten kerätty yht. 73 lapsen asiassa lasta-lomakkeen tiedot
23 lapsen ja vanhemman kanssa työparityöskentely sosiaalityöntekijöiden kanssa
13 systeemisiin tiimeihin ja Lastensuojelun 14§ mukaiseen asiantuntijaryhmään osallistumista
3 lapsen hyvä tilanne -neuvonpitoa (+yhteydenotot vanhempiin)
Koulutettu yli 1300 ammattilaista EP:llä (Palaute ka. 4,5/5)
Barnahus-satelliitti tekoina vuonna 2024
-Hyvaep:n Lähisuhdeväkivallan ehkäisyryhmän toimenpideohjelman 2024-2028 laadintaan osallistuminen (Barnahus-satelliitin toiminta osana ohjelmaa)
-Barnahus-toiminnan juurruttamissuunnitelma Hyvaep:lle
-Toimintaohje ammattilaisille lapseen kohdistuvan väkivaltaepäilyn yhteydessä
-Toimitettu Sosiaalityöntekijöiden opas (julkaistaan keväällä 2025).
-Palvelupolku lapsiin kohdistuvien väkivaltaepäilyihin (EP:n palveluketju julkaistaan vuonna 2025)
-Kansalliseen ja paikalliseen Seri-työryhmien kehittämiseen osallistuminen
-Sosiaalipediatrian ja Taysin kanssa Pahoinpitely-työryhmän toiminta aloitettu
-Työkalupakki sosiaalityöntekijöille –verkkokoulun suunnitteluun osallistuminen kevät 2024-syksy 2024, julkaisutilaisuus 3/2025
-THL:n lasta-kehittämisen prosessiin osallistuminen syksy 2024
Hallituskatu 20
Hyvaep:n koulutuksia/info-tilaisuuksia:
4.3. klo. 9-9.45 Taloudellinen väkivalta
5.3. & 7.3. klo. 13-15 Ikäihmisiin kohdistuva väkivalta
20.3. klo. 9-9.45 Rikosprosessi
6.5. klo. 9-9.45 Vaino ja pakottava kontrolli
14.5. klo 8.15-9.00 Barnahus-info
20.5. klo. 9-10 Riskinarviointi ja MARAK
27.8. klo. 9-9.45 Seurusteluväkivalta
5.11. klo 8.15-9.00 Barnahus-info
SAVE THE DATE!!! 2.10-3.10.2025 Väkivaltatyön seminaari (teams) Teemoina mm. lapsiin kohdistuva väkivalta, aikuisten välinen väkivalta ja vaativat erot ja eron jälkeinen väkivalta
THL:n koulutuksia:
5.2.2025 klo 9.00 – 15.15 Turvallisuutta yhdessä: nuorten väkivallan ehkäisy sivistystoimen ja soten yhteistyönä.
Seminaarissa tietoa mm. nuorten väkivallan kokemuksista ja niihin yhteydessä olevista tekijöistä sekä tietoa ja esimerkkejä väkivallan ehkäisytyöstä erityisesti koulu- ja oppilaitosympäristössä. Väkivallan ehkäisytyö sivistystoimen ja sosiaali- sekä terveydenhuollon yhteistyönä – THL
27.3.2025 klo 10.00 – 15.00 Vanhempana Suomessa videoiden julkaisutilaisuus.
Vanhempana Suomessa suljettujen ryhmien rinnalle tuotettujen videoiden julkaisu. Vanhempana Suomessa videoiden julkaisutilaisuus – THL
31.3.2025 klo 12.00-15.00 Työkalupakki väkivallan haitallisten vaikutusten tunnistamiseksi lapsissa – verkkokoulun julkistamistilaisuus. Barnahus-hankkeessa on kehitetty työkalupakki tukemaan lasta suojelevaa sosiaalityötä väkivallan haitallisten vaikutusten tunnistamiseksi lapsissa. Kuulet myös asiantuntijoiden puheenvuorot siitä, mitä väkivallan haitalliset vaikutukset ovat ja miten niitä voidaan ottaa puheeksi vanhempien kanssa tukien samalla lapsen näkökulman tavoittamista. Tilaisuus on suunnattu kaikille sosiaalihuollossa lasten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Tilaisuus järjestetään etänä, klo 12–15 Työkalupakki väkivallan haitallisten vaikutusten tunnistamiseksi lapsissa -verkkokoulun julkistamistilaisuus – THL
25.4.2025 klo 9.00 – 16.00 Väkivaltaa kohdanneiden nuorten tukeminen lastensuojelulaitoksissa -webinaari.
Tilaisuus soveltuu erityisesti lasten ja nuorten sijaishuollossa työskenteleville ammattilaisille Webinaari: Väkivaltaa kohdanneiden nuorten tukeminen lastensuojelulaitoksissa – THL
Muita koulutuksia:
Pirkanmaan väkivaltatyön messut tiistaina 19.3.-20.3.2025
Pirkanmaan väkivaltatyön verkosto ja Tampereen yliopisto järjestävät väkivaltatyön messut Tampereen yliopiston Linna-rakennuksen 1. kerroksessa. Messuilla käsitellään väkivallan ilmiöitä tutkimuksen ja käytännön työn näkökulmista. Messut ovat maksuttomat ja avoimet ammattilaisille, opiskelijoille ja kaikille asiasta kiinnostuneille! Ilmoittautuminen 12.3.2024 mennessä. Osallistuminen on mahdollista paikan päällä tai etänä. Paikan päällä on rajoitetusti paikkoja, joten varmista paikkasi pian! Ilmoittaudu tästä
Ohjelma täällä: https://setlementtitampere.fi/palvelut/kipina_koulutus-ja-konsultointi/
Seurusteluväkivalta ilmiönä – koulutus nuorten parissa toimiville ammattilaisille 23.4.2025 Teams klo 13-16
Ilmoittaudu tästä linkistä.
Monikulttuuriset vauvat, lapset, ja nuoret -webinaari 11-12.6.2025 klo 9-15
Tietoa ja työkaluja monikulttuuristen vauvojen, lasten, nuorten sekä heidän perheidensä haasteista, tarpeista, hyvinvoinnista ja tuen mahdollisuuksista. Webinaari on ilmainen ja tarkoitettu Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistyksille, kaikille työssään lapsiperheitä kohtaaville ja heidän palveluistaan vastaaville asiantuntijoille ja ammattilaisille sekä päättäjille. Myös opiskelijat ja muut aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita tapahtumaan. Monikulttuuriset vauvat, lapset, ja nuoret -webinaari – Ensi- ja turvakotien liitto
Nuorten Exit: Kaikille avoimet Seksuaaliväkivalta – tunnistamisesta tukeen webinaarit Aikataulu: 19.12.2023 – 31.12.2025
Nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille, alan opiskelijoille, vapaaehtoisille ja muille nuorten parissa toimiville. Webinaarien sisältö on kaikissa sama: seksuaaliväkivallan tunnistaminen ja puheeksi ottaminen, nuoren omien rajojen tukeminen sekä toimintaohjeet. Ilmoittautuminen Kaikille avoimet Seksuaaliväkivalta – tunnistamisesta tukeen webinaarit – Nuortenexit 2025 webinaarien ajankohdat ovat: 4.2. klo 9.00-11.30, 16.5. klo 9.00-11.30, 24.9. klo 13.00-15.30, 4.12. klo 9.00-11.30
Hallituskatu 20
Barnahus-satelliitin palvelut perhekeskuksen, erityispalveluiden ja sijaishuollon ammattilaisille
Barnahus-koordinaattori Noora Aarnio
puh: 050 449 7874 (ti ja pe klo. 8-9 tai takaisinsoitto)
noora.aarnio@hyvaep.fi
Perhekeskuksen, erityispalveluiden ja sijaishuollon ammattilaisten puhelinkonsultaatio lapsiin kohdistuvissa väkivaltaepäilyissä. Ohjautuminen Barnahus-tukirakenteen monialaisen arvioinnin kokouksiin tai vaativat erot -asiantuntijaryhmään. Lisäksi LASTA-kokouksiin yhteydenotot.
Psykososiaalisen tuen koordinaattori Kirsi Keskinen
puh: 050 474 2482 (ti ja pe klo. 8-9 tai takaisinsoitto)
kirsi.keskinen@hyvaep.fi
Perhekeskuksen, erityispalveluiden ja sijaishuollon ammattilaisten puhelinkonsultaatio ja koordinaatio hoidon ja tuen teemoissa lapsiin kohdistuvissa väkivaltatilanteissa. Lisäksi mahdollisuus lapselle tai nuorelle suunnattuun peritraumainterventioon yhdessä vanhempansa tai huolta pitävän aikuisen kanssa.