Leikkaus ja anestesia
Leikkaus ja anestesia
Leikkaus- ja anestesiatoimintayksikköön kuuluvat LEIKO-yksikkö, päiväkirurgian yksikkö ja keskusleikkausyksikkö. Toimintamme kattaa lähes kaikki kirurgian osa-alueet. Toimimme ympäri vuorokauden ja vähintään yksi leikkaustiimi on aina paikalla kiireellisiä päivystysleikkauksia varten.
Suunniteltuun toimenpiteeseen saavutaan yleensä leikkauspäivänä LEIKO-yksikön kautta. Leikkaussalissa tehdyn toimenpiteen jälkeen toipumista seurataan alkuvaiheessa yleensä heräämössä. Jatkohoito tapahtuu seuraavien hoitopolkuvaihtoehtojen mukaisesti.
- Päiväkirurginen toimenpide, kotiutuminen leikkauspäivänä
- 23h toimenpide, kotiutuminen 23 tunnin aikana leikkauksen jälkeen suoraan 23h heräämöstä
- Vuodeosastohoitoa vaativa toimenpide, kotiutuminen tapahtuu aikaisintaan leikkausta seuraavana päivänä.
Potilaan omalla aktiivisuudella on suuri merkitys toipumiseen ja kuntoutumiseen toimenpiteen jälkeen hoitopolusta riippumatta.
LEIKO-yksikkö
Video leikkaukseen tulevalle tavanomaisesta leikkauspäivästä (youtube.com)
Kun saavut toimenpiteeseen
Leikkauspäivänä saavut keskussairaalan LEIKO-yksikköön. Ilmoittaudu F-osan aulassa itseilmoittautumisautomaatilla. Siirry ilmoittautumisen jälkeen ensimmäiseen kerrokseen portaita tai hissillä. Istu LEIKO-yksikön aulaan odottamaan. Hoitaja kutsuu sinut nimelläsi haastatteluhuoneeseen.
- tulohaastattelu
- leikkausvalmistelut ja vaatteiden vaihto
- leikkaavan lääkärin tapaaminen.
Sairaalaan tuloaika ei ole sama kuin leikkausaika. Tulohaastattelun ja leikkaavan lääkärin tapaamisen jälkeen odotat toimenpiteeseen siirtymistä Leiko-yksikössä. Odotusaulojen yhteydessä on erilaisia lepotuoleja, televisiot ja lapsille oma leikkihuone. Vaatteesi ja henkilökohtaiset tavarasi viedään toimenpiteen ajaksi lukolliseen kaappiin, josta saat ne kotiutuessasi tai siirtyessäsi vuodeosastolle jatkohoitoon. Hoitaja saattaa sinut toimenpiteeseen yleensä kävellen.
Hallituskatu 20
Päiväkirurgia
Suuri osa kirurgisista toimenpiteistä voidaan tehdä päiväkirurgisesti eli saavut ja kotiudut samana päivänä. Saavut LEIKO-yksikköön toimenpidepäivänä ja kotiudut saman päivänä, kun kotiutuskriteerit täyttyvät ja olet saanut tarvittavan ohjauksen sekä todistukset. Kotiutuessasi tarvitset vastuullisen henkilön saattajaksi ja valvomaan vointiasi seuraavaan aamuun asti.
Seinäjoen keskussairaala, F-osa, 1. kerros
Avoinna arkisin klo 7.15–19.00
Pyydämme sinua jo hyvissä ajoin tutustumaan näihin valmistautumisohjeisiin ja noudattamaan niitä huolellisesti, jotta toimenpiteesi ja päiväsi päiväkirurgisessa yksikössä sujuisivat mahdollisimman hyvin. Varaa toimenpiteeseen koko päivä, saamasi aika on sairaalaan saapumisaika, ei leikkausaika.
Sinulla on oltava kotona tukihenkilö toimenpidettä seuraavaan aamuun asti, koska kotiutuessasi olet jonkin verran lääkkeiden vaikutuksen alainen. Jos sinulla ei ole kotona tukihenkilöä, sinun on yövyttävä sairaalassa.
Valmistautumisohjeita
Leikkausta edeltävänä päivänä voit syödä ja juoda normaalisti klo 24 asti.
- viimeistään 6 tuntia ennen sairaalaan tuloa voit halutessasi nauttia kevyen aamupalan
- viimeistään 2 tuntia ennen sairaalaan tuloa voit halutessasi juoda enintään 2 dl vettä, kirkasta mehua (joka ei sisällä hedelmälihaa), teetä tai kahvia ilman maitoa.
Ravinnotta olon noudattamatta jättäminen voi aiheuttaa leikkauksen siirtämiseen toiseen ajankohtaan.
Lopeta tupakointi hyvissä ajoin ennen leikkausta, viimeistään leikkausta edeltävänä iltana. Älä nauti alkoholia 24 tuntiin ennen sairaalaan tuloa.
Hygienia
Peseydy huolellisesti. Leikkausalueen ihon tulee olla ehjä, terve ja meikitön. Pukeudu helposti puettaviin vaatteisiin. Halutessasi voit toimenpiteestä riippuen olla osittain tai kokonaan omissa vaatteissasi koko päivän. Oloasu tai vastaava on sopivin. Valitse vaatteet, joiden likaantuminen tai kastuminen toimenpiteen aikana ei haittaa. Sairaanhoitaja arvioi tulohaastattelussa vaatteidenvaihdon tarpeellisuuden.
Apuvälineet
Jos leikkaus kohdistuu alaraajaan, hae omasta terveyskeskuksestasi kyynärsauvat ja ota ne mukaan sairaalaan (ei koske suonikohju- eikä tyräleikkauksia.) Jos sinulla on toimenpiteeseen liittyviä röntgenkuvia, ota ne mukaan sairaalaan.
Lääkitys
Ota mukaasi kaikki säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet. Kotona voit pienen nestemäärän kanssa ottaa kaikki muut aamulääkkeesi paitsi nesteenpoistolääkkeet.
HUOM! Jos sinulla on diabeteslääkitys tai käytät Primaspan-, Plavix-, Clopidogrel-, Marevan- lääkkeitä tai Omega-3:a sisältäviä luontaistuotteita, ota yhteyttä jonohoitajaan ohjeiden saamiseksi.
Huomioi, että et voi ajaa toimenpiteen jälkeen kotiin itse, koska autolla-ajo on kielletty leikkauspäivänä annettavien lääkkeiden vaikutuksen vuoksi.
Kotiutuminen
Voit kotiutua, kun:
- Elintoimintosi ovat vakaat ja olet ollut jalkeilla.
- Olet juonut ja syönyt eikä sinulla ole voimakasta pahoinvointia.
- Kipusi on hallinnassa ja virtsaaminen on onnistunut.
- Sinulle on annettu kotihoito-ohjeet ja tarvittavat reseptit ja todistukset.
Voit kotiutua saattajasi tai taksinkuljettajan kanssa, jos sinulla on kotona joku odottamassa. Jos et ole kotiutuskuntoinen klo 19.00 mennessä, siirrämme sinut vuodeosastolle yöksi.
Jos et pääse toimenpiteeseen
Jos sinulla on yskä, nuha, kuume tai vatsatauti juuri ennen toimenpidepäivää tai jokin muu voittamaton este saapua kutsukirjeessä mainittuna päivänä tai sinulla on jotakin kysyttävää, pyydämme sinua ottamaan yhteyttä hoidonsuunnittelijoihin, joiden yhteystiedot ovat alla.
Sairaala on oikeutettu perimään potilaalta sakkomaksun:
- Jos potilas ei noudata valmistautumisohjeita ja toimenpide peruuntuu sen vuoksi.
- Kutsun saanut potilas jättää saapumatta ilman perusteltua syytä.
- Esteen sattuessa potilas ei ota yhteyttä kutsun lähettäneeseen osastoon viimeistään kaksi arkipäivää ennen toimenpidettä.
Hallituskatu 20
Tutustu ohjeisiin huolellisesti yhdessä huoltajasi kanssa. Noudata ohjeita tarkoin, jotta toimenpide ja päiväsi päiväkirurgisessa yksikössä sujuisi mahdollisimman hyvin ja turvallisesti.
Edellytämme, että sinulla on aikuinen tukihenkilö kotona seuraamassa yleisvointiasi toimenpidettä seuraavaan aamuun asti. Tukihenkilön mukana olo sairaalassa toimenpidepäivänä ei ole välttämätöntä. Varaa koko päivä aikaa toimenpidettä varten. Kutsussa oleva saapumisaika ei ole toimenpideaika.
Jos sinulla on akuutti infektiosairaus (yskää, nuhaa, kuumetta) tai jokin muu este toimenpiteeseen saapumiselle, ilmoita siitä meille mahdollisimman pian.
Valmistautuminen kotona
Kuinka kauan ravinnotta?
Toimenpide tehdään pääsääntöisesti nukutuksessa. Jotta nukutus sujuisi turvallisesti, sinun täytyy ennen sairaalaan tuloa olla 6 tuntia syömättä ja 2 tuntia ennen sairaalaan tuloa voit halutessasi juoda kirkasta mehua tai vettä noin desilitran verran.
Puhtaus
Peseydy edellisenä iltana. Pese erityisen huolellisesti alue, jolle toimenpide tehdään. Leikkausalueen ihon tulee olla puhdas, ehjä ja meikitön. Rakennekynnet on poistettava käsiin kohdistuvissa leikkauksissa. Kasvojen alueen lävistyskorut voit ottaa pois sairaalassa valmistelujen yhteydessä.
Pukeutuminen
Valitse riittävän väljät ja helposti puettavat vaatteet. Halutessasi voit toimenpiteestä riippuen olla osittain tai kokonaan omissa vaatteissasi koko päivän. Oloasu tai vastaava on sopivin. Valitse sellaiset vaatteet, joiden likaantuminen tai kastuminen toimenpiteen aikana ei haittaa. Ota varalle mukaan vaihtovaatteet. Sairaanhoitaja arvioi vielä tulohaastattelussa vaatteidenvaihdon tarpeellisuuden.
Mitä mukaan sairaalaan?
Jos toimenpide kohdistuu jalkaan, hae kyynärsauvat oman kuntasi terveyskeskuksesta ja ota ne mukaasi sairaalaan. Halutessasi voit ottaa mukaan viihdykettä kuten nappikuulokkeet tai kirjan, jotta aikasi päiväkirurgisessa yksikössä kuluisi mahdollisimman mukavasti.
Säännöllisten lääkkeiden huomioiminen
Jos sinulla on diabetes- tai reumalääkitys, ota yhteyttä päiväkirurgiseen yksikköön ohjeiden saamiseksi. Muut säännölliset lääkkeet voit ottaa aamulla pienen nestemäärän kanssa.
Toimenpidepäivänä
LEIKO-yksikössä sairaanhoitaja haastattelee sinut, kertoo sinulle päivän kulusta sekä valmistelee sinut toimenpiteeseen. Saat tarvittaessa pukea päällesi sairaalan vaatteet. Tapaat myös lääkärin, jonka kanssa voit jutella toimenpiteeseen liittyvistä asioista. Tulohaastattelun jälkeen jäät odottelemaan toimenpiteeseen pääsyä.
Toimenpide tehdään yleensä nukutuksessa, mutta joskus myös puudutuksessa. Toimenpiteen aikana nukutuslääkäri ja nukutushoitaja huolehtivat sinusta. Toimenpiteen jälkeen hoitoasi jatketaan heräämishuoneessa. Heräämishuoneessa olet siihen asti, että olet kunnolla herännyt ja pystyt liikkumaan hyvin. Heräämishuoneesta voit mennä lepohuoneeseen, jossa voit syödä ja viettää aikaa kotiuttamiseesi asti.
Kotiutuminen
Kotiin pääset toimenpiteen jälkeen, kun:
- Pystyt liikkumaan hyvin.
- Sinulla on kivut hallinnassa.
- Sinulla ei ole pahoinvointia.
- Pystyt syömään ja juomaan.
- Olet pystynyt virtsaamaan.
- Sairaanhoitaja on antanut sinulle ohjeet, jotka olette käyneet yhdessä läpi. Tukihenkilösi tulee olla ohjaustilanteessa mukana.
- Aikuinen tukihenkilösi on hakemassa sinua päiväkirurgisesta yksiköstä.
Jos vointisi ei ole tarpeeksi hyvä, on mahdollista, että joudut yöpymään sairaalassa. Joskus myös liiallisen kivun, verenvuotovaaran tai toimenpiteen laajuuden vuoksi yöpyminen on välttämätöntä. Kotihoito-ohjeet saat toimenpiteen jälkeen. Samalla saat reseptit kipulääkkeistä ja tarvittaessa todistuksen kouluun.
Kotona toimenpiteen jälkeen
Aikuisen tukihenkilön tulisi olla kotona seuraamassa vointiasi seuraavaan aamuun asti. Lepää riittävästi. Toimenpidettä seuraavana päivänä voit jo liikkua jaksamisen mukaan. Toimenpiteen jälkeen on tavallista, että tunnet itsesi väsyneeksi tai hieman huonovointiseksi.
Haavan alue on yleensä kipeimmillään 2–3 päivää toimenpiteen jälkeen. Kipulääkkeitä pitää ottaa säännöllisesti, ohjeiden mukaan. Kipulääkkeet vähentävät turvotusta ja kipua toimenpidealueella.
On tavallista, että haava-alueelta tihkuu verensekaista kudosnestettä pari päivää toimenpiteen jälkeen. Hoida haavaa huolellisesti ohjeiden mukaan, jotta se ei tulehtuisi.
Ota yhteyttä sairaalaan, jos:
- Haava-alueen kipu ei helpotu kipulääkkeiden avulla.
- Haava vuotaa runsaasti.
- Haavan alue turpoaa paljon, punoittaa, kuumottaa, haavasta tuleva vuoto on pahan hajuista tai nousee kuume.
- Sinulla on huonoa oloa ja oksentelua vielä toimenpidettä seuraavana päivänä.
- Olosi on niin väsynyt, ettet jaksa olla jalkeilla toimenpiteen jälkeisinä päivinä.
- Toimenpide on tehty selkäydinpuudutuksessa ja sinulla on päänsärkyä, joka ei mene ohi lepäämällä ja särkylääkkeillä.
Hallituskatu 20
Arvoisat vanhemmat
Lapsenne on kutsuttu toimenpiteeseen päiväkirurgiseen yksikköön. Lukekaa huolellisesti nämä ohjeet ja noudattakaa ohjeita tarkoin, jotta nukutus sujuisi turvallisesti. Sivuillamme on lisäksi pieni tarina “Mintun päivä sairaalassa”, joka kuvaa totuudenmukaisesti päivän kulkua osastollamme. Voitte lukea sen lapsellenne, kun kerrotte tulevasta tapahtumasta.
Edellytämme, että alle 10-vuotiaalla lapsella on ainakin toinen vanhemmista mukana sairaalassa. Varatkaa toimenpiteeseen koko päivä aikaa. Kutsussa oleva saapumisaika ei ole leikkausaika.
Toimenpidettä varten lapsenne tulee olla mahdollisimman terve. Mikäli hänellä on yskää, nuhaa, kuumetta tai jokin muu voittamaton este, ilmoittakaa siitä välittömästi.
Valmistautuminen kotona
Kuinka kauan ravinnotta?
Toimenpide tehdään nukutuksessa. Jotta nukutus sujuisi turvallisesti, täytyy lapsenne olla ennen sairaalaan tuloa syömättä 6 tuntia ja juomatta 2 tuntia. Kirkasta mehua tai sokerivettä voitte kuitenkin antaa n. desilitran verran kaksi tuntia ennen sairaalaan tuloa.
Kuinka pukeutua?
Valitkaa lapsellenne helposti riisuttavat ja puettavat sekä kiristämättömät vaatteet. Lapsenne voi halutessanne olla koko päivän, myös leikkauksen ajan, omissa vaatteissaan. Oloasu tai vastaava vaatetus on sopivin. Valitkaa sellaiset vaatteet, joiden likaantuminen tai kastuminen toimenpiteen aikana ei haittaa. Ottakaa varalle mukaan vaihtovaatteet. Sairaanhoitaja arvioi vielä tulohaastattelussa vaatteidenvaihdon tarpeellisuuden toimenpiteen ja tilanteen mukaan.
Puhtaus
Suihkuttakaa tai kylvettäkää lapsenne edellisiltana. Peskää erityisen huolellisesti toimenpidealue.
Mitä mukaan sairaalaan?
Yksikössämme on leluja, pelejä ja kirjoja. Voitte kuitenkin halutessanne ottaa mukaan esimerkiksi lapsen lempilelun.
Toimenpidepäivä
Kun tulette LEIKO-yksikköön, sairaanhoitaja ottaa teidät vastaan. Hän keskustelee kanssanne hoitoon liittyvistä asioista, kertoo toimenpiteestä ja siihen liittyvistä valmisteluista ja vastaa epäselviksi jääneisiin kysymyksiin. Lääkäri käy tapaamassa teitä.
Tulohaastattelun jälkeen lapsenne pukee tarvittaessa sairaalan vaatteet ja voitte jäädä odottelemaan toimenpiteeseen pääsyä.
Toimenpide tehdään nukutuksessa. Sairaanhoitaja hakee lapsen toimenpiteeseen. Toimenpiteen jälkeen hoito jatkuu heräämössä, jonne vanhempi haetaan mukaan.
Kotiin pääsette samana päivänä arvioituanne yhdessä sairaanhoitajan kanssa lapsenne kunnon hyväksi. Kotiin voi lähteä, kun
- Elintoiminnot ovat vakaat (hengitys, pulssi).
- Voimat ovat palautuneet.
- Syöminen ja juominen onnistuu ilman pahoinvointia.
- Kivut ovat hallinnassa.
- Kotihoito-ohjeet on annettu.
Lapsen kanssa kotona
Toimenpiteen jälkeen lapsen tulee levätä riittävästi ja varoa rajuja leikkejä. Hoitoon tai kouluun hän voi mennä 1.–3. toimenpiteen jälkeisenä päivänä. Tarkemmat ohjeet saatte sairaalasta.
Kuinka kertoa lapselle toimenpidepäivästä?
Kertokaa lapsellenne toimenpidepäivästä totuudenmukaisesti. Leikki-ikäiselle on hyvä kertoa aikaisintaan paria päivää ennen sairaalaan tuloa, kouluikäiselle jo aiemminkin. Voitte lukea lapsellenne seuraavan kertomuksen Mintun päivästä, josta selviää, millaista yksikössämme on:
Hallituskatu 20
Yleistä toipumisesta
Kuuluu asiaan, että:
- Leikkauksen jälkeen voi olla voimakkaampaa kipua 2–3 päivän ajan, jolloin on hyvä ottaa säännöllisesti kipulääkettä. Lievempää kipua voi tuntua viikkojenkin ajan.
- Leikkausalueella esiintyy turvotusta ja mustelmia. Joskus mustelmat voivat levitä laajemmallekin alueelle.
- Haavasta voi olla tihkuvuotoa siteisiin parin ensimmäisen päivän aikana toimenpiteen jälkeen.
- Väsymystä voi olla leikkauspäivänä johtuen toimenpiteestä ja annetuista lääkkeistä. Lievempää uupumusta voi olla useana päivänä leikkauksen jälkeen. Toimenpidepäivän iltana voi esiintyä lievää pahoinvointia.
Ota yhteyttä, jos:
Ota yhteyttä päiväkirurgisen yksikön hoitajiin klo 8.30-18.30 ja muina aikoina joko terveyskeskukseen tai yhteispäivystykseen, jos toimenpiteen jälkeen:
- Sinulla on häiritsevää kipua ohjeiden mukaisesta kipulääkityksestä huolimatta.
- Haava vuotaa runsaasti siteiden läpi tai tihkuvuotoa jatkuu yli kolme vuorokautta (peräaukkoon kohdistuvien toimenpiteiden jälkeen verensekaista vuotoa voi esiintyä useiden viikkojen ajan).
- Leikkausalue turpoaa voimakkaasti ja/tai punoittaa, kuumottaa, haavasta tulee pahanhajuista eritettä tai sinulla on kuumetta.
- Sinulla on huomattavaa pahoinvointia ja oksentelua vielä toimenpidepäivän jälkeenkin.
- Olet niin uupunut, ettet jaksa olla jalkeilla toimenpiteen jälkeisinä päivinä.
- Sinulla on vaikeita mahavaivoja, häiritsevää kutinaa tai pahaa ummetusta.
- Pohkeeseen tai reiteen tulee turvotusta ja kipua, joka tuntuu etenkin kävellessä.
- Tunnet hengenahdistusta.
Hallituskatu 20
Suunnittelemme kivunhoidon toimenpiteen jälkeen yksilöllisesti ja huomioimme siinä potilaan sairaudet, allergiat ja tehdyn toimenpiteen. Kohtalaista ja kovaa kipua voi olla toimenpiteen jälkeen vielä kotonakin 2–4 päivää, joskus pitempäänkin. Kotona tulee olla varalla riittävästi kipulääkkeitä ja niitä voi turvallisesti käyttää henkilökunnan antamien ohjeiden mukaan.
Kipulääkkeet
Parasetamoli on peruskipulääke, joka sopii useimmille. Sitä on tabletteina, liuoksena ja peräpuikkoina. Sairaalassa sitä voidaan antaa myös suoraan suoneen.
Tulehduskipulääkkeet vähentävät turvotusta, tulehdusta, kipua ja alentavat kuumetta (esim. ibuprofeeni ja ketoprofeeni). Niitä on tabletteina, liuoksena ja peräpuikkoina. Jos mahan limakalvo on herkkä, on hyvä käyttää samanaikaisesti mahansuojalääkitystä.
Parasetamolia ja tulehduskipulääkettä voi ottaa myös yhtä aikaa, mikä usein antaa parhaan kivunlievityksen. Samalla vahvempien kipulääkkeiden tarve vähenee, jolloin niiden aiheuttamat sivuvaikutukset jäävät vähäisemmiksi.
Lääkkeitä voi yhdistellä myös erilaisten puudutusten kanssa.
Puudutukset
Leikkaushaava voidaan puuduttaa, jolloin haava-alueen kivuttomuus kestää muutamia tunteja. Hermopunoksen tai yksittäisten hermojen puudutus leikkausta varten toimii myös kivun hoitona leikkauksen jälkeen. Tällainen puudutus voi kestää jopa puoli vuorokautta.
Opiaatit
Jos edellä mainitut kivunhoitomuodot eivät anna riittävää kivunlievitystä, käytetään vahvoja kipulääkkeitä, opiaatteja. Ne ovat tehokkaita, mutta niillä on sivuvaikutuksia kuten väsymys, pahoinvointi ja ummetus.
HUOM! Vahvoja kipulääkkeitä eli opiaatteja käytettäessä ei pidä tehdä vaativia asioita kuten ajaa autolla tai käyttää vaarallisia koneita. Opiaatteja ei saa käyttää yhdessä alkoholin kanssa.
Hallituskatu 20
Anestesia
Kirurgiset toimenpiteet vaativat monialaista yhteistyötä eri erikoisalojen lääkäreiden kanssa. Tärkeä osa potilaan turvallista anestesiaa ja leikkaushoitoa on terveydentilan arviointi ennen leikkauspäätöksen tekoa.
Leikkaussalissa potilaan hoitoon osallistuu moniammatillinen tiimi, johon kuuluu aina vähintään leikkaava lääkäri, anestesialääkäri ja hoitajia. Kaikilla leikkaustiimissä on oma tärkeä tehtävänsä.
Anestesiahoitoon kuuluu anestesiamuodon toteuttamisen lisäksi elintoimintojen jatkuva tarkkailu ja ylläpito leikkauksen aikana. Leikkauksen jälkeen heräämössä hoito keskittyy elintoimintojen valvomiseen, ylläpitoon, anestesiasta toipumiseen ja tehokkaaseen kivunhoitoon.
Anestesiamuotoja ovat yleisanestesia sekä erilaiset puudutukset. Anestesiamuodon valintaan vaikuttavat monet eri seikat. Näitä ovat toimenpiteen luonne ja laajuus, potilaan ikä ja sairaudet, yleiskunto sekä potilaan omat toiveet. Lopullisen valinnan kullekin potilaalle sopivasta anestesiamuodosta tekee anestesialääkäri yhdessä potilaan ja kirurgin kanssa.
Yleisanestesia eli nukutus
Nukutus eli yleisanestesia sujuu yleensä ongelmitta. Herääminen tapahtuu suhteellisen nopeasti, mutta olosi saattaa olla tokkurainen heräämisen jälkeen. Yleisanestesian jälkeen sinulla saattaa olla kurkkukipua, äänen käheyttä ja joskus myös pahoinvointia. Yleisanestesian aikana elintoimintojasi valvotaan ja mahdolliset muutokset voinnissasi havaitaan nopeasti.
Puudutus
Kehon osan puuduttaminen on yleensä elimistön kannalta kevyempi vaihtoehto kuin nukutus. Kehon osan puuduttamisen lisänä voidaan käyttää rentouttavaa ja rauhoittavaa lääkitystä, jolloin voit halutessasi nukkua toimenpiteen aikana.
Välittömästi toimenpiteen jälkeen olosi on kivuton ja virkeä. Puudutuksia on mahdollista täydentää lisäpuudutuksella, rauhoittavalla ja kipulääkityksellä sekä tarvittaessa nukutuksella.
Puudutuksen aikana elintoimintojasi valvotaan ja mahdolliset muutokset voinnissasi havaitaan nopeasti.
Hallituskatu 20
Yleisanestesia
Yleisanestesia eli nukutus sopii lähes kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin. Yleisanestesia koostuu kolmesta osatekijästä: kivun poistosta, nukutuksesta ja lihasten rentoutumisesta. Nukahtaminen saadaan aikaan laskimoon annettavilla lääkkeillä ja uni tulee hyvin nopeasti lääkkeiden annon jälkeen. Hengitysteiden auki pysymisen varmistamiseksi käytetään nukahtamisen jälkeen asennettavaa hengitysputkea. Nukutuksen ajan potilas on kytkettynä hengityskoneeseen ja unta ylläpidetään toimenpiteen ajan hengitettävien ja verenkiertoon annosteltavien lääkkeiden avulla. Hoitohenkilökunta valvoo potilaan elintoimintoja ja unensyvyyttä koko toimenpiteen ajan. Yleisanestesian tavallisimpia haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, kurkkukipu, väsymys ja kutina iholla.
Hallituskatu 20
Erilaisilla puudutuksilla saadaan aikaan tunnottomuutta ja kivuttomuutta kehon eri osissa. Toimenpiteen perusteella valitaan sopivin puudutusmuoto. Puudutuksien lisänä voidaan antaa kipulääkitystä ja rauhoittavaa lääkitystä suonensisäisesti.
Paikallispuudutus
Paikallispuudutusta käytetään useimmiten pienissä toimenpiteissä. Tällöin voidaan puuduttaa paikallisesti vain se kudosalue, johon toimenpide kohdistuu. Paikallispuudutus aiheuttaa tunnottomuuden leikattavalla alueella. Usein käytetään lisänä kipu- ja rentouttavaa lääkitystä eli sedaatiota.
Johtopuudutukset
Johtopuudutuksilla puuduttaminen tapahtuu ruiskuttamalla puudutetta kohdealueelle johtavan hermon läheisyyteen. Johtopuudutuksella voidaan tehdä esimerkiksi sormen tai varpaan toimenpiteitä.
Yläraajojen puudutukset
Yläraajoihin kohdistuvissa toimenpiteissä voidaan käyttää hartiapunospuudutusta tai laskimopuudutusta.
Plexus- eli hartiapunospuudutus
Plexus- eli hartiapunospuudutuksessa puudutetaan käden hermot joko kainalosta tai kaulalta. Valitsemalla erilaisia puudutteita, pystytään säätelemään puudutuksen kestoa, joka parhaimmillaan on yli 12 tuntia. Pitkäkestoisena puudutuksena plexuspuudutus toimii myös kivunhoitona toimenpiteen jälkeen. Puutuminen tapahtuu hitaasti, minkä vuoksi plexuspuudutus laitetaan usein jo ennen toimenpidettä.
Laskimopuudutus
Laskimopuudutusta käytetään yleisimmin pienissä, verityhjiötä vaativissa käsitoimenpiteissä. Puudutus saadaan rajattua toivotulle alueelle käyttämällä tiukkaa puristussidettä olkavarressa. Laskimokanyylin kautta puudutettavan käden verisuoniin ruiskutetaan puudutusainetta. Käsi puutuu olkavarressa olevaan mansettiin asti ja puudutus poistuu, kun mansetissa oleva paine päästetään pois. Mansetin puristus saattaa tuntua epämiellyttävältä ja sen vuoksi yleensä lisäksi käytetään suonensisäisesti annosteltavaa kipulääkitystä.
Selkäpuudutus
Spinaali- ja epiduraalipuudutukset laitetaan useimmiten kylkiasennossa, joskus istuvassa asennossa. Jotta puudutus voidaan laittaa, on potilaan yhteistyö henkilökunnan kanssa erittäin tärkeää. Hoitohenkilökunta antaa ohjeita ja avustaa potilasta puudutusasentoa laitettaessa. Selkää pyöristämällä nikamavälit aukeavat ja puudutuspaikka tulee hyvin esille.
Spinaalipuudutus
Spinaalipuudutus sopii hyvin jalkojen, alavatsan ja lantion alueen toimenpiteisiin. Sillä aikaansaadaan kokonaisvaltainen puutuminen vatsan alueelle ja jalkoihin. Näin saavutetaan riittävä puutuminen toimenpidealueelle. Puudutus laitetaan hyvin ohuella neulalla selkänikamien välistä ja puudute ruiskutetaan selkäydinnesteen sekaan. Puutumisen alkaessa jalat tuntuvat lämpimiltä ja raskailta, sekä kylmän ja kivun tunto katoaa. Puudutuksen kesto suunnitellaan leikkauksen mukaan. Puudutus suunnitellaan kestämään koko toimenpiteen ajan, yleensä noin kahdesta neljään tuntiin, ja se häviää itsestään vähitellen.
Epiduraalipuudutus
Epiduraalipuudutusta käytetään yleensä leikkauksen jälkeisen kivun hoidossa. Joissakin tapauksissa koko toimenpide voidaan tehdä pelkästään epiduraalipuudutuksessa. Tätä puudutusmuotoa käytetään usein synnytyskivun hoitoon. Tietyissä leikkauksissa saatetaan käyttää spinaali- ja kestoepiduraalipuudutuksen yhdistelmää tai yleisanestesian ja kestoepiduraalipuudutuksen yhdistelmää. Kestoepiduraalipuudutuksessa jätetään selkäytimen ulkopuolella sijaitsevaan epiduraalitilaan ohut muovikatetri, jonka kautta voidaan puudutusta lisätä tai hoitaa leikkauksen jälkeistä kipua kipupumpun avulla.
Hallituskatu 20
Leikkauksen päättyessä potilas siirretään yleensä heräämöön toipuman leikkauksesta ja anestesiasta. Heräämössä annetaan välitön leikkauksen jälkeinen hoito. Jatkohoito ja kuntoutuminen tapahtuvat vuodeosastolla, 23h heräämössä, jälkiheräämössä tai kotona.
Heräämö
Heräämöhoidon tavoitteena on potilaan toipuminen anestesiasta ja toimenpiteestä sekä tehokas kivunhoito. Alkuvaiheen hoidossa korostuu elintoimintojen seuranta ja ylläpito sekä tehokas kivunhoito. Hoitoaika heräämössä vaihtelee riippuen leikkauksesta, potilaan voinnista sekä valvonnan tarpeesta. Siirto heräämöstä vuodeosastolle tai 23h-heräämöön perustuu leikkauspotilaan siirtokriteereihin, jotka huomioivat potilaan yksilöllisen toipumisen.
Heräämössä tehdään runsaasti erilaisia anestesiatoimenpiteitä esim. puudutuksia ja myös anestesiaa vaativia pieniä toimenpiteitä, kuten lasten nivelten paikallishoitoja nukutuksessa.
23h-heräämö
23h-heräämö on kevyempi hoitomalli, kuin perinteinen leikkauksenjälkeinen vuodeosastohoito. Hoitomalliin soveltuvat potilaat pyritään valitsemaan etukäteen leikkauspäätöksen yhteydessä. Tavoitteena on, että potilas osallistuu mahdollisimman paljon omaan hoitoonsa ja kotiutuu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Kun siirtokriteerit täyttyvät heräämössä, siirretään potilas heräämöstä 23h-heräämöön. Potilaan osallistuminen omaan hoitoonsa, hyvä kipulääkitys ja varhainen liikkeelle lähtö nopeuttavat kuntoutumista ja normaaliin elämänrytmiin palaamista.
Jos kotiutuskriteerit täyttyvät, potilas voi kotiutua ilman vuodeosastohoitoa yleensä seuraavana aamuna, mutta halutessaan ja voinnin salliessa jo illan tai jopa yön aikana. Potilas saa tarvittavat ohjeet ja todistukset mukaansa.
Hallituskatu 20
Leikkaukset
Korva-, nenä- ja kurkkutautien leikkaukset tehdään poliklinikalla ja päiväkirurgian yksikössä. Potilaista valtaosa kotiutuu päiväkirurgisesti, osastohoitoa tarvitsevat hoidetaan osastolla H12.
Hoitava osasto: H12 Operatiivinen osasto
Hallituskatu 20
Yleisimpiä käsikirurgisia leikkauksia ovat keskihermon vapautus eli rannekanavaoireyhtymä, kyynärhermon vapautus, napsusormi, kämmenkalvon aukaisu ja hyytelörakon poisto. Lisäksi tehdään tähystyksiä ranteeseen, kyynärpäähän ja olkapäähän. Käsikirurgisia päivystysleikkauksina leikataan mm. rannemurtumia, jänteen kiinnityksiä ja hermon ompelua. Potilaista valtaosa kotiutuu päiväkirurgisesti, osastohoitoa tarvitsevat hoidetaan osastolla A22.
Hoitavat yksiköt: A22 Ortopedian osasto ja ortopedian poliklinikka sekä A21 Kirurgian osasto.
Hallituskatu 20
Leikkaus- ja anestesiayksikössä hoidetaan lastenkirurgisia yli puolivuotiaiden lasten kirurgisia vaivoja, kuten tyrät, kivesten laskeutumishäiriöt ja esinahan ongelmat. Lapsille tehdään tähystystoimenpiteitä, esimerkiksi mahan tai suoliston tähystyksiä nukutuksessa leikkaussalissa.
Ortopedit hoitavat erilaisia lasten murtumia. Plastiikkakirurgit hoitavat lasten plastiikkakirurgisia ongelmia. Lisäksi ulkopuoliset erityisasiantuntijat tekevät soveltuvia toimenpiteitä yliopistosairaalan sijasta Seinäjoella.
Hoitava osasto: Lasten ja nuorten osasto
Hallituskatu 20
Suu- ja leukakirurgiaa leikataan päiväkirurgian yksikössä. Suurin osa potilaista hoidetaan päiväkirurgisesti ja vain isoimmat leikkaukset, kuten leuan siirrot, leukamurtumat ja leukanivelen tähystyspotilaat menevät jatkohoitoon vuodeosastolle. Pienempinä toimenpiteinä teemme esimerkiksi vaativia viisaudenhampaan poistoja, keinojuuren laittoja ja nukutuksessa tehtäviä hampaiden paikkauksia.
Hoitava osasto: H12 Operatiivinen osasto
Hallituskatu 20
Yleisin naistentautien leikkaus on kohdunpoisto. Muita tavanomaisia leikkauksia ovat virtsarakon-, peräsuolen- tai kohdun laskeuman korjausleikkaukset, munasarjoihin ja munanjohtimiin kohdistuvat toimenpiteet, virtsankarkailun korjausleikkaus ja kaavinnat. Leikkauksia tehdään vatsanpeitteiden ja emättimen kautta sekä tähystämällä.
Naistentautien päivystysvalmius toimii ympärivuorokautisesti. Osastollamme on ympärivuorokauden valmius keisarinleikkauksen varalta. Gynekologi tekee päätöksen leikkaushoidosta, kun odottavalla äidillä on esimerkiksi ahdas lantio, perätilatarjonta, raskausmyrkytys tai aikaisempia keisarinleikkauksia.
Suunnitellut ja kiireelliset keisarinleikkaukset tehdään selkäpuudutuksessa. Hätäkeisarinleikkaukset tehdään aina nukutuksessa.
Hoitava osasto: H01 Naistenosasto
Hallituskatu 20
Neurokirurgisia leikkauksia tehdään pään ja selän alueelle. Rankakirurgisia toimenpiteitä ovat kaula- ja lannerankaleikkaukset esimerkiksi välilevynpullistuma- ja luudutusleikkaukset. Hermojuurisalpauksia ja hermostimulaattorien asetustoimenpiteitä tehdään päiväkirurgisesti. Pään alueen neurokirurgiset leikkaukset on pyritty keskittämään alueeltamme TAYS:iin.
Hoitava osasto: A21 Kirurgian osasto ja A22 Ortopedian osasto
Hallituskatu 20
Tyypillisiä ortopedisia leikkauksia ovat lonkan, polven ja olkapään tekonivelleikkaukset, eri nivelten tähystysleikkaukset ja erilaiset luudutusleikkaukset. Traumakirurgiassa hoidetaan erilaisia luunmurtumia, jänne- ja lihasvammoja. Erikoisalan kiireellisiä leikkauksia tehdään myös päivystysaikana iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.
Hoitava osasto: A21 Kirurgian osasto ja A22 Ortopedian osasto
Hallituskatu 20
Plastiikkakirurgisen erikoisalan tyypillisimmät leikkaukset ovat rinta-, iho- ja pehmytkudossyövät ja niiden jälkitilat. Korjaamme myös tapaturmien aiheuttamia kudospuutoksia, palo- ja paleltumavammoja sekä sääri- ja painehaavaumia. Lääketieteellisin perustein teemme rintojen pienennysleikkauksia ja rintojen epämuodostumien korjausleikkauksia. Toimenpiteet tehdään nukutuksessa tai puudutuksessa.
Hoitava osasto: A21 Kirurgian osasto
Hallituskatu 20
Yleisimmät rintaonteloleikkaukset sairaalassamme ovat keuhkon lohkon osa- tai kokopoistot sekä koepalan otot keuhkosta. Näitä leikkauksia teemme tähystyksessä ja avoleikkauksena. Yleisimpiä verisuonileikkauksia meillä ovat alaraajojen ohitusleikkaukset, kaulavaltimokirurgia, vatsa-aortan kirurgia ja laskimokirurgia.
Hoitava osasto: A21 Kirurgian osasto
Hallituskatu 20
Urologiseen leikkaustoimintaan kuuluu virtsa- ja miesten sukuelinten kirurginen sairauksien hoito, vaativa syöpäkirurgia sekä lasten urologiset toimenpiteet.
Urologiset leikkaukset ja toimenpiteet tehdään pääsääntöisesti tähystystekniikalla virtsaputken kautta. Lisäksi osa leikkauksista, kuten esimerkiksi eturauhasen tai munuaisen poistoleikkaukset tehdään nykyisin lähes aina tähystysleikkaustekniikalla.
Hoitava osasto: H12 Operatiivinen osasto
Hallituskatu 20
Gastroenterologisella kirurgialla tarkoitetaan ruoansulatuskanavan sairauksien kirurgista hoitoa. Kirurgisesti hoidettavat sairaudet voivat olla hyvänlaatuisia, kuten sappikivisairaus ja vatsanpeitteiden tyrät tai syöpäsairauksia.
Pääosa suunnitelluista gastrokirurgisista toimenpiteistä tehdään laparoskooppisesti eli vatsaontelon tähystyksellä esim. sappirakon poisto, suolistoleikkaukset, tyrät ja lihavuusleikkaukset. Erikoisalan kiireellisiä leikkauksia tehdään myös päivystysaikana iltaisin, öisin ja viikonloppuisin.
Hoitava osasto: A12 Vatsatautien osasto
Hallituskatu 20
Yleiskirurgisia potilaita ovat lähinnä tyräpotilaat ja rintaleikkauspotilaat. Yleiskirurgi leikkaa rintasyöpäpotilaita ja potilaita, joilla on rinnoissa kirurgista näytteenottoa vaativia epäselviä löydöksiä. Tyrät leikataan pääsääntöisesti päiväkirurgisesti tai leikkaukseen kotoa (LEIKO) -periaatteella. Yleiskirurgisten potilaiden sairaalassaolo on pyritty minimoimaan ja potilaat kotiutuvat kunto ja olosuhteet huomioiden yleensä leikkausta seuraavana päivänä.
Hoitava osasto: A21 Kirurgian osasto
Hallituskatu 20
Yhteystiedot
Toimipisteet
Puhelinnumerot
LEIKO-yksikön hoitajien puhelinasiointi
Leikkaus ja anestesia
Puhelin
Päiväkirurgisen yksikön hoitajien puhelinasiointi
Leikkaus ja anestesia, päiväkirurginen yksikkö
Puhelin
Leikkaus- ja anestesiayksikön sihteerin puhelinasiointi
Leikkaus- ja anestesia
Puhelin
LEIKO ja päiväkirugia, toimisto
Toimiston puhelinasiointi
Puhelin