Lintuinfluenssarokotukset
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella tarjotaan lintuinfluenssarokotteita maksutta 18 vuotta täyttäneille henkilöille, jotka työnsä tai muun olosuhteen vuoksi ovat suurentuneessa lintuinfluenssan tartuntariskissä.
Lintuinfluenssarokotteen nimi on Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus. Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Toinen annos annetaan aikaisintaan 3 viikon kuluttua ensimmäisen annoksen jälkeen. Rokotusväli voi kuitenkin olla tätä pidempikin.
Mikäli olet jo saanut täyden lintuinfluenssarokotesarjan, sinulla on riittävä suoja lintuinfluenssaa vastaan. Uutta rokotussarjaa ei tarvitse ottaa.
Kenelle lintuinfluenssarokotetta suositellaan?
Lintuinfluenssarokotetta suositellaan seuraaville riskiryhmille:
- turkistilojen työntekijöille, turkistarhaajille ja heidän perheenjäsenilleen
- siipikarjatilojen työntekijöille, siipikarjatilallisille ja heidän perheenjäsenilleen
- harrastekanaloiden pitäjille ja heidän perheenjäsenilleen
- eläinlääkäreille, jotka työskentelevät turkiseläinten, siipikarjan tai luonnonvaraisten lintujen parissa
- henkilöille, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen tai eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen tai tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät
- lintujen rengastajille
- luonnonvaraisten lintujen hoitoloiden työntekijöille
- kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstölle
- laboratoriotyöntekijöille, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä
- lintuja käsitteleville riistanhoitajille
- epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontakteille.
Mitä rokotteella ehkäistään?
Rokottamisella pyritään suojaamaan altistumisvaarassa olevia henkilöitä viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta. Rokottamisella pyritään torjumaan myös lintuinfluenssaviruksen muuntumista ihmisestä toiseen tarttuvaksi ja siten epidemian ja pandemian syntyä.
Ajanvaraus
Mikäli kuulut riskiryhmiin, voit varata ajan lintuinfluenssarokotukseen mihin tahansa hyvinvointialueen rokotuspaikkaan Kauhajoella, Kauhavalla ja Seinäjoella.
Varaa aika ensisijaisesti OmaEP digipalvelussa joko mobiilisovelluksella tai osoitteessa omaep.fi (linkki avautuu uuteen välilehteen)..
Varaa aika Oma EP-sovelluksella
Lataa ja asenna OmaEP-sovellus älypuhelimesi sovelluskaupasta. Löydät sen hakusanalla OmaEP.
- Kirjaudu sovellukseen ensimmäisen kerran verkkopankkitunnuksilla. Tämän jälkeen sovellus kysyy, haluatko asettaa kasvo- tai sormenjälkitunnistuksen.
- Valitse Kuinka voimme auttaa sinua? -otsikon alta ”Varaa aika” tai alapalkin valikosta ”Ajanvaraus”.
- Hae palvelua kirjoittamalla hakukenttään ”lintuinfluenssarokotus” ja valitse haluamasi kaupunki, kunta tai osoite.
- Selaa kalenterista vapaita aikoja ja valitse sopivin.
Jos sinulla ei ole älypuhelinta tai et voi ladata mobiilisovellusta, voit varata ajan internet-selaimella omaep.fi -verkkopalvelussa (linkki avautuu uuteen välilehteen). Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla ja seuraa sen jälkeen ohjeita kohdasta 2 alkaen.
Voit varata ajan myös puhelimitse
Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta varata aikaa OmaEP digipalvelussa, voit varata ajan myös puhelimitse.
- Kauhajoki, puh. 040 653 0453
- Kauhava, puh. 040 159 4554
- Seinäjoki, puh. 06 425 5387
Lintuinfluenssarokotetta annetaan kaksi annosta vähintään kolmen viikon välein. Saat ensimmäisen käynnin yhteydessä ajan toisen annoksen rokotukseen.
Tietoa lintuinfluenssarokotteesta ja sen turvallisuudesta
Zoonotic Influenza Vaccine Seqirus -rokote on saanut myyntiluvan EU:ssa huhtikuussa 2024. Rokote on valmistettu mukauttamalla aiemmin myyntiluvan saanutta lintuinfluenssarokotetta siten, että se paremmin vastaisi 2023 Euroopassa esiintynyttä viruslinjaa. Rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Rokote sisältää adjuvanttia eli tehosteainetta MF59, jota käytetään myös muissa rokotteissa.
Arvio rokotteen tehosta ja turvallisuudesta perustuu eläinkokeisiin sekä samankaltaisella H5N1-rokotteella eläimillä ja ihmisillä tehtyihin tutkimuksiin. Tutkimuksissa rokotteen on todettu muodostavan hyvän suoja lintuinfluenssavirusta vastaan.
Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat olleet pistosalueen paikallisoireet sekä ohimenevät yleisoireet, kuten lihaskipu, päänsärky, väsymys ja pahoinvointi. Rokotteen sisältämä tehosteaine saattaa voimistaa näitä ohimeneviä paikallis- ja yleisoireita. Vakavia haittavaikutuksia ei tutkimuksissa todettu.