P01 Synnytys­osasto

P01 Synnytysosasto

Otamme P01 synnytysosastolla vastaan synnyttäjät, raskaana olevat päivystysasiakkaat sekä naistentautien päivystysasiakkaat silloin, kun naistenpoliklinikka on kiinni. Ota äitiyskortti mukaan synnytysvastaanotolle.

 

Synnytysvalmennus

Synnytyksen lähestyessä voi olla monenlaisia tunteita: innostusta, jännitystä, mutta myös kysymyksiä ja epävarmuutta. On tärkeää, että saat tukea ja tietoa, jotka auttavat sinua valmistautumaan siihen, mitä synnytyksessä ja vauvan kanssa ensimmäisinä päivinä voi tulla vastaan. Synnytysvalmennus on erinomainen tapa valmistautua tähän tärkeään hetkeen.

Synnytysvalmennus tarjoaa kattavasti tietoa synnytyksestä ja vauvan ensipäivistä. Neuvola ohjaa sinut tutustumaan synnytysvalmennusvideoihin, jotka löydät tältä sivulta kohdasta synnytysvalmennusvideot. Näissä videoissa käsitellään muun muassa valmistautumista synnytykseen, synnytyksen eri vaiheita, erilaisia synnytyksiä sekä ensipäiviä sairaalassa vauvan kanssa.

Synnytysvalmennus ei ole pelkästään videomateriaalien katsomista. Voit myös osallistua Synnytysvoima-ryhmään yhdessä kumppanisi kanssa. Ryhmässä voitte jakaa ajatuksia ja valmistautua synnytykseen ryhmän tuella.

Lisäksi järjestämme tutustumiskäyntejä, joissa on mahdollista käydä tutustumassa ennen synnytystä sairaalaan ja sen tiloihin. Mahdollisimman lähellä laskettua aikaasi voit osallistua kumppanisi kanssa sairaalan synnytysvalmennustilaisuuteen.

Synnytysvastaanotto

Jos sinulla on raskauden aikana tarve saada välitöntä hoitoa, tulet synnytysvastaanottoon. Ota synnytysvastaanottoon mukaasi joko lääkärin tai terveydenhoitajan lähete, ellei kyseessä ole välitöntä hoitoa vaativa tilanne tai synnytys.

Päivystyspotilaana tulosyitäsi voivat olla esimerkiksi ennenaikaiset supistukset, lapsivedenmeno tai sikiön liikkeiden väheneminen. Naistentautien päivystykseen sinulla tulee olla lääkärin lähete. Päivystysaikana odotusajat saattavat olla hyvin vaihtelevia, riippuen synnytyssalin ja päivystävän lääkärin tilanteesta.

Synnytysvastaanotossa arvioimme hoidon tarpeen ja päätämme jatkohoidosta. Kun tulet päivystyspotilaana synnytysvastaanottoon, kätilö haastattelee sinut ja tekee tarvittavat perustutkimukset kuten mittaa verenpaineesi ja lämpäsi sekä ottaa tarvittaessa virtsanäytteen. Sikiöltä otamme tarvittaessa sykekäyrän (KTG). Lääkäri tutkii sinut ja päättää kotiuttamisesta ja jatkohoidostasi.

Jos synnytys ei ole vielä käynnissä, voimme siirtää sinut synnytyssalin perhehuoneeseen tai synnyttämättömien osastolle. Synnytysvastaanotolta voit myös kotiutua odottelemaan synnytyksen käynnistymistä. Jos synnytys on käynnissä, kätilö ohjaa perheenne synnytyssaliin.

Synnytyssali

Seinäjoen keskussairaalassa on käytössä kuusi synnytyssalia sekä erillinen synnytyskylpylä, jossa on myös sauna. Hoidamme vastasyntyneitä vauvoja samassa tilassa perheensä kanssa. Voit tulla synnyttämään kotoa, äitiyspoliklinikalta tai H01 Naistenosastolta.

Lue täältä lisää synnytyssalista ja synnytyksen vaiheista

Perheen ensihetket

Raskaus, synnytys ja lapsen syntymä ovat ainutlaatuisia tapahtumia elämässä. Niihin liittyy erilaisia toiveita ja odotuksia. Lapsen syntymä on osa kokonaisuutta, joka alkaa hedelmöittymisestä ja jatkuu synnytyksen jälkeen erilaisena perhe-elämänä. Samaan aikaan kun synnytys on fyysinen tapahtuma, se valmistaa lasta kohdunulkoiseen elämään, vanhempia vanhemmuuteen ja muodostaa uudenlaisen perheen. Synnytys on aika, jolloin toivotamme uuden elämän tervetulleeksi.

Synnytys jakautuu varsinaisesti kolmeen vaiheeseen: avautumisvaiheeseen, ponnistus-vaiheeseen ja jälkeisvaiheeseen. Tämän jälkeen alkaa niin sanottu neljäs vaihe. Tämän useita tunteja kestävän ajanjakson aikana naisen elimistö aloittaa palautumisen raskaudesta ja synnytyksestä. Näiden tuntien aikana vastasyntynyt on useimmiten virkeä ja tarkkaavainen ja samalla sopeutuu vähitellen kohdunulkoiseen elämään. Ensi-imetys sekä iho- ja katsekontakti tarkoittavat synnytyksen varsinaista loppua ja uudenlaisen perhe-elämän alkua.

Yhteystiedot