P02 Vastasyntyneiden teho-osasto
P02 Vastasyntyneiden teho-osasto
Vastasyntyneiden teho-osastolla hoidamme kaikki tehostettua hoitoa tai tarkkailua vaativat vastasyntyneet. Haluamme hoitaa jokaista vauvaa yksilöllisesti oman perheen jäsenenä. Pidämme tärkeänä, että vauvanne ja te vanhempina tunnette olonne turvalliseksi hoidon aikana.
Hoitolinjamme perustuvat WHO:n ja NEO-BFHI-ohjelman ohjeisiin. Noudatamme WHO:n vauvamyönteisyysohjelman kymmentä askelta onnistuneeseen imetykseen. NEO-BFHI-ohjelman 10 askelta on erikseen räätälöity sairaan tai ennenaikaisen vauvan imetyksen tukemiseen.
Tavallisimpia syitä osastohoitoon ovat:
- vastasyntyneen hengitysvaikeudet
- tulehdustautiepäily
- matalan verensokeritason vuoksi tarvittava suonensisäinen nestehoito
- kohonneen bilirubiinin aiheuttaman keltaisuuden tehostettu valohoito
- ennenaikaisena syntyneet keskoset, jotka tarvitsevat useimmiten ainakin nenämahaletkuruokintaa.
Tervetuloa vastasyntyneiden teho-osastolle (pdf)
Vauvamyönteisyysohjelma vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolle (pdf)
Perheen osallistuminen hoitoon
Toteutamme osastolla perhekeskeistä hoitotyötä. Osastohoidon aikana haluamme ottaa vanhempien ja lapsen näkökulman hoidossa aina huomioon ja tukea vanhempien roolia vauvansa tärkeimpinä hoivaajina.
Vanhemmat saavat olla vauvansa kanssa aina kun haluavat. Yöpyminen pyritään mahdollistamaan niin, että ainakin imettävä äiti ja tilan salliessa myös toinen vanhempi voivat olla vauvan kanssa yhdessä koko vuorokauden ympäri niin pian kuin mahdollista. Jos vauva on tehohuoneessa, pyritään järjestämään mahdollisuus yöpyä toisessa huoneessa vauvan osastolla. Jos äitikin tarvitsee osastohoitoa, pyritään järjestämään niin, että äiti hoidetaan vauvan vierellä (ns. couplet care).
Pandemiatilanteessa sisarusten ja isovanhempien vierailut eivät valitettavasti ole mahdollisia. Infektioaikana alle kouluikäisten sisarusten vierailua voidaan joutua rajoittamaan. Ajantasaiset vierailukäytännöt voit kysyä henkilökunnalta. Pikku potilaamme ovat infektioherkkiä, joten yskäisenä, nuhaisena tai kuumeisena ei osastolla saa vierailla.
Muistathan pestä ja desinfioida kätesi huolellisesti aina osastolle tullessasi.
Ihokontaktissa/kenguruhoidossa vauva on pelkällä vaipalla vatsallaan, hereillä olevan vanhemman paljaan rintakehän ja vatsan päällä. Ihokontaktissa vauva saa tarvitsemaansa läheisyyttä turvallisessa ja tutussa sylissä. Vauvan kokema stressi vähenee ja hän säilyy lämpöisenä. Ihokontaktissa vapautuu myös oksitosiinihormonia, joka tuottaa vauvalle ja vanhemmille mielihyvän tunnetta ja äidillä edistää maidon herumista. Ihokontakti usein virkistää väsynyttä ja toisaalta rauhoittaa itkuista vauvaa. Iholla olo lievittää myös vauvan kipua toimenpiteen aikana. Vauvan olisikin hyvä olla iholla suurimman osan ajasta.
Ihokontakti/ kenguruhoito voidaan aloittaa heti kun vauvanne vointi sen sallii. Osaston henkilökunta auttaa ja antaa juuri teille sopivia neuvoja.
Hallituskatu 20
Osastolla on useita perhehuoneita, joiden käyttö on mahdollista aina, kun osaston paikkatilanne sen sallii. Perhehuoneessa vanhemmat saavat rauhassa tutustua vauvaansa ja hänen hoitamiseensa. Hoitajanne käy toki huoneessa säännöllisesti sekä auttaa ja ohjaa aina tarvittaessa.
Perhehuoneessa on keittiövarustus sekä oma kylpyhuone. Ruokatarvikkeet vanhemmat hankkivat itse. Sairaalassa on useita ruokailumahdollisuuksia, mutta ainoastaan sairaalan ruokasalissa ateriat ovat imettävälle äidille ilmaisia. Vanhemmilta ei peritä vuorokausimaksua perhehuoneesta.
Hallituskatu 20
Lääkäri kiertää osastolla päivittäin klo 9.00–11.00, jolloin hän on myös parhaiten tavoitettavissa. Arkipäivisin kiertää osaston oma lastenlääkäri, usein kierrolla on mukana lastentauteihin erikoistuva lääkäri. Viikonloppuisin osastolla kiertää päivystävä lastenlääkäri ja tuolloin kierron ajankohta voi vaihdella.
Hallituskatu 20