Palliatiivinen hoito

Palliatiivinen hoito

Kun sinulla tai läheiselläsi on todettu sairaus, johon ei ole antaa parantavaa tai sairautta hidastavaa hoitoa, on kyse palliatiivisesta hoidosta (Z51.5 Palliatiivinen hoito). Tavoitteena on aktiivisesti ja kokonaisvaltaisesti ennakoida ja helpottaa oireita sekä osaltaan mahdollistaa, että jäljellä oleva elinaika on mahdollisimman laadukasta ja omien toiveiden mukaista. Tavoitteena on luoda sinulle ja läheisillesi turvaa. Palliatiivinen hoito voi kestää vuosia. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa ja sijoittuu elämän viimeisiin elinviikkoihin tai -päiviin.

Palliatiivinen keskus auttaa sinua oireenmukaisessa hoidossa. Tarjoamme myös psykososiaalista tukea sinulle ja läheisillesi.
Keskussairaalan vuodeosastoilta tai poliklinikoilta lääkäri voi ohjata sinut meidän potilaaksemme. Lähiterveyspalveluiden lääkäri voi konsultoida puhelimitse palliatiivisen keskuksen lääkäriä tai hoitava lääkärisi voi tehdä sinusta lähetteen poliklinikkakäyntiä varten. Päivystysosaston yhteydessä on neljä erityistason palliatiiviseen ja saattohoitoon tarkoitettua osastopaikkaa. Erityistason hoidontarpeessa oleville saattohoitopotilailla annetaan 24/7 tuki- ja lupapaikka päivystysosaston palliatiiviseen osastomoduuliin.
Palliatiivisen keskuksen polikliininen toiminta ja lääkäri-hoitaja konsultaatiotiimi toimivat virka-aikana. Osasto- ja kotisairaalamoduulissa, päivystysosaston yhteydessä, palliatiiviset sairaanhoitajat työskentelevät aamu- ja iltavuoroissa viikon jokaisena päivänä ja yövuorojen aikana hoitovastuu on päivystysosaston vuorossa olevilla sairaanhoitajilla.

Kaavio palliatiivisen hoidon järjestämisestä.
Hoitolinjaukset 24.11.2014 Juho Lehto, Palliatiivisen yksikön ylilääkäri, TAYS