Tukea ja tietoa imetykseen
Tukea ja tietoa imetykseen
Imetys alkaa yleensä hyvin pian vauvan syntymän jälkeen. Kaikki imetykset ovat omanlaisiaan ja alku on yhdessä opettelua niin äidille kuin vauvallekin. Henkilökuntamme haluaa varmistaa parhaan mahdollisen alun imetystarinallenne antamalla tukea ja neuvoja.
Imetysten tiheys ja kesto
Imetys tapahtuu osastolla vauvantahtisesti ja ympärivuorokautisesti. Vauva voi syödä heti ensi-imetyksen jälkeen harvemmin, mutta noin 20–24 tunnin iässä vauva voi viihtyä rinnalla jatkuvasti syöden 1–2 tunnin välein. Tiheät ja pitkät imetykset takaavat riittävän maitomäärän ja maidonnousun. Tärkeätä on huomioida vauvan nälkäviestit, äidin ja vauvan asento imettäessä, imuote, miten vauva imee ja onko imu tehokasta.
Vauvan ravinnoksi riittää äidinmaito. Myöhemmin kun maidon eritys lisääntyy myös syöttövälit voivat pidentyä. Vauva voi kuitenkin edelleen syödä 1–4 tunnin välein tai viihtyä rinnalla välillä jatkuvasti. Vauvalle voi tulla yksi pidempi nukkumispätkä vuorokaudessa, jopa 5–6 tuntia. Vauvan syömä maitomäärä vaihtelee eri imetyskerroilla ja eri päivinä. Ajoittain vauva syö tiheämmin, minkä tarkoituksena on lisätä äidin maidon eritystä. Erityisesti yösyötöt lisäävät maitomäärää.
Maidoneritys käynnistyy heti synnytyksen jälkeen, mutta maidonnousun tuntemukset äidillä alkavat noin 2–4 vuorokauden kuluttua synnytyksestä. Vastasyntyneen imetys on lyhyt ja ainutkertainen hetki. Vauvanne ei aina ole rinnalla kuten ensimmäisinä päivinä ja viikkoina. Tulee aika, jolloin hän vain piipahtaa siellä sekä aika, jolloin imetys on yksi muisto vain. Nauti omasta imetystaipaleestasi, kestipä se päivistä tai viikoista vuosiin.
Äidinmaito on parasta ravintoa vastasyntyneelle
Äidinmaito on parasta ravintoa, jota vastasyntynyt voi saada. Äidinmaidon sisältämät ravintoaineet, kivennäisaineet, vitamiinit sekä proteiini- ja energiasisältö ovat ihanteellisia lapsen kasvun ja kehityksen kannalta. Synnytyksen jälkeen erittyvä kolostrum eli ternimaito on kunnon rautaisannos vauvalle ja melkoinen vasta-ainepommi. Tämän jälkeen maito muuttuu kypsäksi äidinmaidoksi. Tämän kypsän äidinmaidon koostumus pysyy suunnilleen samana, vaikka imetys kestäisi vuosia.
Imettäminen on erityisen tärkeää myös äiti–lapsi-suhteen kehittymisen kannalta. Katse- ja ihokontakti ovat tässä tärkeässä roolissa. Imettäminen on lisäksi ekologinen ja myös halvin mahdollinen tapa ruokkia vauvaa. Imetä lastasi sinulle ja vauvalle sopivimmalla tavalla. Löydät itse omat tapasi ja ratkaisusi. Rohkene imettää omalla tyylilläsi. Imetys on arvokasta niin lapselle kuin itsellesikin. Imetys ei kuitenkaan ole äitiyden mittari. Muista, että olet paras äiti vauvallesi, vaikka syystä tai toisesta imetys ei onnistuisi.
10 askelta onnistuneeseen imetykseen (pdf)
Hyödyllisiä linkkejä
Imetyksen lohtukirja (issuu.com)
Tukea imetyspettymykseen. Sivuilta voi lukea myös Imetysuutisia -lehden.
Imetyksen ensimmäisinä päivinä rinnat voivat aristaa ja kipeytyä. Vauvan imuote on voimakas, eikä rinnan iho ole siihen vielä tottunut. Yleensä aristus häviää muutaman päivän kuluttua imetyksen aloittamisesta. Kipu tai aristus kestää keskimäärin kymmenen päivää. Jos kipu johtuu nännien tottumattomuudesta, kipua pitäisi kestää vain muutaman ensi-imaisun ajan.
Laske kymmeneen
Kun lapsi ottaa otteen rinnasta, koskee, mutta kun lasket hitaasti kymmeneen, kivun pitäisi jo hellittää ja loppuimetyksen olla kivuton. Jos kipu jatkuu, tarkista, että vauvan imuote on oikea. Imetä vauvaa kuitenkin riittävän usein. Aloita terveemmästä rinnasta ja vaihtele asentoja, jolloin imu kohdistuu eri puolille rintaa. Tyhjennä rinnat tarvittaessa käsin tai pumpulla ja purista maitopisara rinnanpäiden suojaksi.
Jos nännin iho rikkoutuu
Jos nännin iho on rikkoutunut, ei kannata antaa haavojen arpeutua ja repeytyä taas seuraavalla imetyskerralla auki. Pidä nänni kosteana voitelemalla ne rintamaidolla ennen ja jälkeen imetyksen. Lisäksi voit käyttää rinnanpäihin lampaanrasvaa tai Bepanthen voidetta suojaamaan arkaa nännipihaa. Osastolla on saatavissa myös haavanhoitotuotteita (hoitavia rintasidoksia), jos nännin tai nännipihan alueella on haava. Hyvä käsihygienia on tarpeen ennen rintojen hoitoa, ettet kuljeta käsistä bakteereita haavaumiin.
Hallituskatu 20
Kun vauva imee, muodostuu aina uutta maitoa tilalle. Kysynnän ja tarjonnan laki määrää tuotannon, eli mitä useammin imetät, sitä enemmän maitoa tulee. Kun imetät lapsentahtisesti, maidoneritys ei voi yhtäkkiä loppua. Äidin rintojen koko tai malli ei estä imettämästä. Kaiken kokoisista rinnoista voi siis imettää. Rinta ei ole pullo, eikä siitä pysty näkemään, paljonko vauva on juonut. Mittoihin ja määriin viehättyneessä kulttuurissamme osan äideistä on vaikea hyväksyä sitä, ettei voi tarkalleen nähdä, paljonko maitoa vauva saa.
On kuitenkin mahdollista tietää, saako vauva tarpeeksi. Paras osoitus maidon riittävyydestä on vauvan painon nousu sekä eritysten eli pissan ja ulosteen määrä ja väri. Synnytyssairaalassa vauvan paino putoaa normaalisti syntymän jälkeen. Vauvan täytyisi kuitenkin saavuttaa syntymäpainonsa noin kahden viikon ikäisenä. Täysimetetyn vauvan painon tulee tämän jälkeen nousta noin 500 grammaa kuukaudessa.
Lapsenpihka ja ensimmäiset ulosteet
Ensimmäisinä päivinä syntymänsä jälkeen vauva ulostaa lapsenpihkaa eli mekoniumia, joka on tummanvihreää ja alussa melkein mustaa. Mekoniumia kertyy vauvan suolistoon jo kohdussa. Vauvan kolmanteen elinpäivään mennessä ulosteet alkavat muuttua vaaleammiksi sitä mukaa kun vauva saa enemmän äidinmaitoa. Yleensä suolen eritteet alkavat muistuttaa tavanomaista rintaruokitun ulostetta viidenteen päivään mennessä. Tavanomainen äidinmaitouloste vaihtelee tahnamaisesta vetiseen, on sinapin väristä ja yleensä miedontuoksuista. Noin 4–5 päivän ikäisestä viisi–kuusi läpimärkää vaippaa vuorokaudessa takaa sen, että vauva saa hyvin maitoa. Parina kolmena ensimmäisenä elinpäivänä virtsa saattaa olla punertavaa, kiteistä tai sakkaista. Tämä ei ole vaarallista eikä merkitse nestevajausta. Maitomäärää voi lisätä tiheillä ja pitkillä imetyksillä.
Vinkkejä:
- Jätä huvitutti ja tuttipullo pois käytöstä mieluiten kokonaan.
- Jos olet käyttänyt rintakumia, pyri vähentämään sen käyttöä. Rintakumin käyttö vähentää rinnan saamaa ärsytystä ja sitä kautta maidoneritystä.
- Varmista, että imuote on oikea.
- Syötä aina molemmista rinnoista.
- Tarjoa molempia rintoja 2–3 kertaa jokaisella aterialla.
- Ole paljon ihokontaktissa vauvasi kanssa. Voit kantaa vauvaa kantoliinassa.
- Syö ja juo riittävästi, vähintään kaksi litraa nesteitä ruoka- ja janojuomina.
- Muista lepäillä silloin kun vauvakin nukkuu.
- Luota itseesi, oma maitosi riittää vauvalle.
- Pyydä tarvittaessa apua kotitöihin ja muista myös pyytää apua imetykseen osastolta (heti kotiutumisen jälkeen), neuvolasta, sairaalan imetyspoliklinikalta tai Imetyksen tuki ry:n vertaistukiäideiltä.
Hallituskatu 20
Fysiologinen pakkautuminen on normaalia:
- Rinnat ovat kuumat, painavat, kovat ja maitoa heruu helposti. Vauva saa helposti otteen rinnasta. Äiti on kuumeeton.
- Yleisempää ensisynnyttäjillä ja pienirintaisilla (rintojen tilavuus on pienempi).
- Hoitona lapsentahtinen imettäminen.
- Helpottaa noin viikossa.
Patologisesti pakkautuneet rinnat
Patologisesti pakkautuneet rinnat ovat laajentuneet, turvonneet, kipeät ja kiiltävät ja niissä voi olla punertavia alueita. Maito ei heru ja vauvan on vaikea saada rinnasta otetta. Äidille nousee kuume vuorokauden sisään. Syinä voivat olla:
- viivästynyt imetyksen aloitus
- runsas maidoneritys
- tarpeeton rintakumin käyttö tai huono ja tehoton imuote
- imetysajan pituuden rajoittaminen
- runsas suonensisäinen nesteytys.
Hoitokeinoja
Kudosturvotusta voidaan vähentää nännipihan alueelta painelemalla sitä sormin. Niin sanottu kahden käden rps-tekniikka:
A) Nänninpihaa painetaan tasaisesti ja hellästi aivan nännin juuresta suoraan rintakehää kohti.
B) Kahdella tai kolmella suoristetulla sormella painetaan molemmilta puolin nänniä. Nivelen kohta koskettaa nännipihaa ensimmäiseksi.
C) Nänninpihaa painetaan tasaisesti sormenpäiden ja peukaloiden ulommaisella nivelellä. Painettavaa kohtaa voi vaihtaa 60 sekunnin välein, kuitenkin niin, että kutakin kohtaa painetaan 1–3 minuuttia. Kierroksittain sormia siirretään kauemmas nännistä jolloin turvotus siirtyy. Painamisen tulee olla riittävän napakka, mutta se ei saa aiheuttaa kipua.
Kaalinlehdet
Voit helpottaa oloasi laittamalla liivien sisään keräkaalinlehden. Murskaa kaalinlehti ennen iholle laittoa nuijimalla käsin, jotta kaalinlehden kosteus ja vaikutus pääsee paremmin rinnan iholle. Anna vaikuttaa seuraavaan syöttöön saakka.
Rahkakääreet
Vaihtoehtoisesti voit käyttää rahkakääreitä. Sivele rinnan iholle jääkaappikylmää rahkaa, laita päälle esimerkiksi tuorekelmua suojaamaan vaatteitasi. Anna vaikuttaa seuraavaan syöttöön asti.
Kylmähoito poistaa kudosturvotusta ja maito pääsee virtaamaan paremmin. Ennen syöttöä voit pitää hetken jotain lämmintä, kuten geelipussia rinnan iholla tai käydä lämpimässä suihkussa. Tämä voi helpottaa maidon herumista. Pitkään käytettynä lämpö voi lisätä turvotusta.
Hallituskatu 20
Voit pumpata maitoa joko käsin lypsämällä, manuaalisella rintapumpulla tai sähkökäyttöisellä rintapumpulla. Voit lypsää maitoa talteen, jos joudut olemaan erossa vauvasta muutamaa tuntia kauemmin, haluat lisätä maidontuotantoa, rinnat pakkautuvat ylimääräisestä maidosta, vauva on hoidossa vastasyntyneiden teholla tai rinnanpäät ovat liian kipeät imettääksesi vauvaa suoraan rinnasta.
Heruttaminen
Jotta rinnasta tulisi maitoa, on herumisrefleksin käynnistyttävä. Herumisherkkyys on yksilöllistä. Voit edesauttaa herumista, kun otat hyvän asennon ja rentoudut. Jos on mahdollista, syötä toisesta rinnasta vauvaasi samaan aikaan kun pumppaat toista. Tällöin maito heruu helpommin.
Jos olet erossa vauvastasi, voit helpottaa maidon herumista kuvittelemalla hänet imemässä rintaasi, katselemalla hänen kuvaansa tai pitelemällä hänelle kuuluvaa esinettä. Lämmin kääre rintojen päällä voi myös edesauttaa maidon herumista.
Herumista edesauttaa ennen lypsämistä myös rintojen hieronta, joka stimuloi rintaa heruttamaan maitoa. Hiero rintoja ensiksi pyörivin liikkein, molempia yhtä aikaa. Tämän jälkeen sivele rintojasi nänniä kohti. Voit hieroa rintaa nänniä kohti myös pumppauksen aikana.
Jos vauva on erossa äidistä ympäri vuorokauden, pumppauskertoja tulisi olla vähintään kahdeksan vuorokaudessa. Keskimäärin kolmen tunnin välein ympäri vuorokauden, myös yöllä. Pese kätesi aina huolellisesti ennen lypsämistä ja käytä sairaalassa käsihuuhdetta. Huolehdi kotona siitä, että kaikki pumppaukseen käytetyt välineet ovat puhtaita. Erityisen tärkeää tämä on silloin, jos lapsesi on sairas tai ennenaikaisesti syntynyt.
Käsinlypsäminen
Voit valmistella rintaasi lypsämistä varten hieromalla kevyesti kämmenotteella. Hiero seuraavaksi rintaasi nännipihaa kohti herumisrefleksin laukaisemiseksi. Aseta sormet ja peukalo nännipihan molemmin puolin, paina peukaloa ja etusormea kevyesti yhteen ja samanaikaisesti taaksepäin rintakehääsi kohti, muut sormet jäävät tukemaan kevyesti rintaa. Paina peukaloa ja etusormea yhteen tumman nännipihan ja rinnan vaalean ihon liittymiskohdasta ja lypsä ”rullaavalla” liikkeellä, pyri jäljittelemään vauvan imemisrytmiä.
Vältä rinnan ihon hankaamista ja venyttämistä. Rinta ei myöskään tyhjene nännistä puristamalla. Siirrä lypsäessäsi käden asentoa rinnan ympäri, jotta saat koko rinnan tyhjennettyä. Ennen käden siirtämistä toiseen kohtaan voit kevyesti hieroa rintaasi.
Jos lypsäminen koskee, tekniikka ei ole oikea. Lypsä yhtä rintaa vähintään 3–5 minuuttia, kunnes heruminen loppuu. Lypsä sitten toinen rinta. Toista lypsäminen vielä molemmista rinnoista. Äiti voi käyttää kunkin rinnan puoleista kättä tai vaihdella käsiä, jos ne väsyvät.
Äidinmaidon säilyttäminen
Äidinmaito säilyy huoneenlämmössä kuusi tuntia. Tänä aikana maito olisi käytettävä. Yli jäänyttä maitoa ei suositella enää käytettäväksi. Jäähdytettyyn äidinmaitoon ei saa kaataa joukkoon lämmintä, juuri lypsettyä maitoa. Yhdistä maidot vasta jäähdytyksen jälkeen. Voit kerätä päivän aikana pumppaamasi maidon jääkaappiin ja pakastaa sitten yhdessä erässä. Merkitse pakastuspussiin tai -rasiaan pakastuspäivämäärä. Maito kannattaa pakastaa kuitenkin melko pienissä (noin 50 ml) erissä, jolloin sen voi sulattaa nopeasti, eikä sitä mene hukkaan.
Rintamaidon säilyvyysaikoja
- Huoneenlämmössä vähintään kuusi tuntia.
- Jääkaapissa (alle +4 °C) sairaalassa kaksi vuorokautta, kotona terveen ja täysiaikaisen vauvan kohdalla neljä vuorokautta.
- Jääkaapin pakastelokerossa kaksi viikkoa, pakastimessa sairaalassa kuusi kuukautta ja kotona pakastimessa 12 kuukautta.
- Sulata rintamaito vesihauteessa. Jos et käytä sitä heti, nosta maito jääkaappiin, kun siinä on vielä jäähilettä. Sulatettu maito kannattaa käyttää vuorokauden kuluessa.
- Älä koskaan lämmitä tai sulata rintamaitoa mikrossa! Mikron lämpö tuhoaa rintamaidon arvokkaita ainesosia.
Hallituskatu 20
Imetyksen aikana voi missä tahansa vaiheessa tulla tiehyttukoksia tai rintatulehdus. Aluksi rinta voi aristaa, punoittaa ja kuumottaa ja jos oireita ei saa kotikonstein helpottamaan, tukoksesta voi kehittyä jopa rintatulehdus ja äidille nousee korkea kuume. Oikealla ja nopealla hoidolla tukoksen voi useimmiten hoitaa kuntoon ennen kuin tulehdus pääsee valloilleen. Tiehyttukoksessa äidin lämpö voi myös nousta.
Ryhdy heti ensioireiden tultua hoitamaan itseäsi, jotta vältyt rintatulehdukselta. Tavoitteena on saada tukkeutunut maitotiehyt aukeamaan ja maitorakkula tyhjentymään.
Tiehyttukoksen hoito ja ehkäisy
- Ryhdy heti ensioireiden alettua hoitamaan itseäsi.
- Hoidon perusperiaatteet ovat lämpö, lepo ja imetys.
- Haudo aristavaa kohtaa lämpimällä vedellä esimerkiksi suihkussa tai saunassa, hiustenkuivaajalla, geeli- tai kaurapussilla tai muulla lämmittävällä välineellä ja hiero kevyesti nänniin päin. Vuorottele kylmällä ja lämpimällä hauteella, jos se tuntuu hyvältä.
- Ota rintaliivit kokonaan pois tai vaihda isompiin, etteivät ne purista maitotiehyitä kasaan.
- Aloita imetys terveestä rinnasta. Tästä voi olla apua, jos kipu ehkäisee herumisrefleksin laukeamista. Vaihda kipeään rintaan heti, kun heruminen alkaa ja imetä pääasiassa siitä, jotta se tyhjenee kunnolla.
- Vaihda imetysasentoa; rinta tyhjenee aina parhaiten vauvan leuan puolelta.
- Hiero rintaa kevyesti imetyksen aikana kipeän kohdan päältä nänniä kohti.
- Tyhjennä kipeää rintaa vielä lypsämällä käsin tai pumpulla vauvan imemisen jälkeen tarpeen mukaan.
- Lepää ja rentoudu imetysten välillä.
Hallituskatu 20
Rintatulehduksen ja tiehyttukoksen välinen raja ei aina ole ihan selvä ja hoitamattomasta tiehyttukoksesta voi kehittyä tulehdus. Rintatulehduksessa rinta on aristava, kuumottava, punottava ja joskus rinnassa tuntuu selvä möykky, mikä on normaali tulehdusreaktioon kuuluva ilmiö. Myös imetys voi aiheuttaa kipua.
Rintatulehdus on yleensä vain yhdessä rinnassa kerrallaan. Tulehdukseen kuuluu myös nopeasti nouseva korkea kuume.
Kipuun ja lämmön alentamiseen on hyvä käyttää reseptivapaita tulehduskipulääkkeitä, esim. ibuprofeiini 800 mg x 3 tai parasetamoli 1000 mg x 3. Jos oireet eivät kotikonstein kahden vuorokauden kuluessa kuumeen noususta oleellisesti helpota, on syytä hakeutua lääkäriin tilanteen arviointia ja mahdollista antibioottikuuria varten. Jatka imettämistä normaalisti lääkekuurinkin aikana myös tulehtuneesta rinnasta, sillä se nopeuttaa paranemista.
Viileä
Kipeään rintaan parasta hoitoa on viileähoito, jonka voit toteuttaa maitorahkalla, kaalinlehdillä, kaurapussilla tai geelipussilla. Viileähoitoa voit toistaa rintaan jopa tunnin välein. Muista huomioida imetysasentojen vaihtelevuus, sillä rinta tyhjenee parhaiten vauvan leuan puolelta. Voit hieroa kevyesti kipeää kohtaa nänniä kohden imettäessä tai lypsäessä. Rinnan voimakasta hierontaa tulee välttää. Jos oman mukavuuden vuoksi koet, että sinun on lypsettävä, on suositeltavin tapa käsinlypsy tai käsipumpulla lypsäminen. Jos pumppaat kokonaan vauvalle maidon, pumpun osia ei enää tarvitse keittää tai steriloida.
Lepo
Muista levätä imetysten välillä ja niiden aikana. Pyydä läheisiltäsi apua kotitöihin ja isompien sisarusten hoitoon. Ota tarvittaessa kuumetta alentavaa kipulääkettä. Muista syödä ja juoda riittävästi, varsinkin jos sinulla on korkea kuume.
Imetys
Oireiden alkaessa voi jatkaa imetystä edelleen vauvantahtisesti. Aloita imetys terveestä rinnasta, sillä tulehduksen aiheuttama kipu saattaa estää herumisrefleksin laukeamisen.
Muista hyvä käsihygienia imetyksen aikana, ettet vie käsiesi välityksellä bakteereja rintoihin!
Hallituskatu 20
Voit soittaa naistenpoliklinikalle missä vain imetykseen liittyvässä asiassa, kuten
- maidon riittävyys
- täysien rintojen hoitaminen ensipäivinä kotona
- jos käytössäsi on rintakumi ja mietit sen käytön lopettamista
- vauvasi on ollut sairaalassa vastasyntyneiden teholla ja imetyksen alku on ollut erilainen
- lypsämiseen liittyvät asiat
- haluat tukea ja kannustusta imettämiseen
- huomaathan, että imetyspuhelimeen voit soittaa koko imetyksesi ajan.
Sairaalassa on käytössä myös imetyspuhelin, jossa puheluihin vastaavat imetyksen ammattilaiset. Voit soittaa tähän numeroon naistenpoliklinikan ollessa suljettuna.
Neuvola
Tukea ja apua imetykseen saat myös äitiys- ja lastenneuvolan työntekijältä. Jos heillä ei ole mahdollisuutta auttaa tai ongelma vaatii erityisosaamista, he ohjaavat tarvittaessa ottamaan yhteyttä sairaalan imetyspoliklinikalle.
Imetyksen tuki ry:n vertaistuki
Imetyksen tuki ry:n imetystukiäidit ovat koulutettuja äitejä, joilla on takana omakohtainen kokemus imettämisestä. heillä on käytössä mm. puhelimeen ladattava Rinnalla-sovellus.
Imetyksen tuki ry:n verkkosivuilta löydät paljon tietoa imetyksestä.
Alueellamme toimii useita aktiivisia imetystukiryhmiä. Ryhmien kautta saat myös yhteyden alueemme imetystukiäiteihin. Imetystukiäitien yhteystietoja saat myös neuvolastasi.
Hyödyllisiä linkkejä
Hallituskatu 20
Rintamaito sisältää muun muassa kasvutekijöitä, hormoneita, eläviä soluja ja immunologisia tekijöitä, joita korvikkeessa ei ole. Lähes kaikki rintamaidon ainesosat sisältävät vauvaa suojaavan mekanismin. Onnistunut imetys on helppoa ja edullista.
Rintamaito on parasta ravintoa vauvallesi – Hyvän elämän alkuun (pdf)
Imetys on koko perheen asia ja puolison tuki äidin imetykselle on tärkeää. Luotettavan imetystiedon avulla puoliso saa varmuutta ja tietoa, kuinka voi myötävaikuttaa imetyksen ja vauva-arjen sujumiseen.
Imetyksen toimintaohjelma – Vauvamyönteisys hoitotyössä (pdf)
Imetykseen voi valmistautua jo raskauden aikana. Hyvää perustietoutta imetyksestä löydät myös alla olevasta esityksestä.
Hallituskatu 20
Imetysohjauksen suunnitelma on tarkoitettu raskaudenaikaiseen imetyksen ohjaukseen ja sen suunnitteluun apuvälineeksi ammattilaisille sekä tutustuttavaksi myös vanhemmille.
Hallituskatu 20
Yhteystiedot
Toimipisteet
Puhelinnumerot
Kätilöiden puhelinasiointi äitiysasiakkaille
Naistenpoliklinikan ajanvaraus sekä imetykseen, hoitoon ja tutkimuksiin liittyvät tiedustelut.
Puhelin
-
Käytössä takaisinsoittojärjestelmä
+358 64153434
Soittoajat
ma
09:00-10:00
ti
09:00-10:00
ke
09:00-10:00
to
09:00-10:00
pe
09:00-10:00
Imetyspuhelin
Imetyspulmat iltaisin ja viikonloppuisin, puhelimeen vastaa kätilö.
Puhelin