Tukea ja tietoa imetykseen

Tukea ja tietoa imetykseen

Imetys alkaa yleensä hyvin pian vauvan syntymän jälkeen. Kaikki imetykset ovat omanlaisiaan ja alku on yhdessä opettelua niin äidille kuin vauvallekin. Henkilökuntamme haluaa varmistaa parhaan mahdollisen alun imetystarinallenne antamalla tukea ja neuvoja.

Imetysten tiheys ja kesto

Imetys tapahtuu osastolla vauvantahtisesti ja ympärivuorokautisesti. Vauva voi syödä heti ensi-imetyksen jälkeen harvemmin, mutta noin 20–24 tunnin iässä vauva voi viihtyä rinnalla jatkuvasti syöden 1–2 tunnin välein. Tiheät ja pitkät imetykset takaavat riittävän maitomäärän ja maidonnousun. Tärkeätä on huomioida vauvan nälkäviestit, äidin ja vauvan asento imettäessä, imuote, miten vauva imee ja onko imu tehokasta.

Vauvan ravinnoksi riittää äidinmaito. Myöhemmin kun maidon eritys lisääntyy myös syöttövälit voivat pidentyä. Vauva voi kuitenkin edelleen syödä 1–4 tunnin välein tai viihtyä rinnalla välillä jatkuvasti. Vauvalle voi tulla yksi pidempi nukkumispätkä vuorokaudessa, jopa 5–6 tuntia. Vauvan syömä maitomäärä vaihtelee eri imetyskerroilla ja eri päivinä. Ajoittain vauva syö tiheämmin, minkä tarkoituksena on lisätä äidin maidon eritystä. Erityisesti yösyötöt lisäävät maitomäärää.

Maidoneritys käynnistyy heti synnytyksen jälkeen, mutta maidonnousun tuntemukset äidillä alkavat noin 2–4 vuorokauden kuluttua synnytyksestä. Vastasyntyneen imetys on lyhyt ja ainutkertainen hetki. Vauvanne ei aina ole rinnalla kuten ensimmäisinä päivinä ja viikkoina. Tulee aika, jolloin hän vain piipahtaa siellä sekä aika, jolloin imetys on yksi muisto vain. Nauti omasta imetystaipaleestasi, kestipä se päivistä tai viikoista vuosiin.

Äidinmaito on parasta ravintoa vastasyntyneelle

Äidinmaito on parasta ravintoa, jota vastasyntynyt voi saada. Äidinmaidon sisältämät ravintoaineet, kivennäisaineet, vitamiinit sekä proteiini- ja energiasisältö ovat ihanteellisia lapsen kasvun ja kehityksen kannalta. Synnytyksen jälkeen erittyvä kolostrum eli ternimaito on kunnon rautaisannos vauvalle ja melkoinen vasta-ainepommi. Tämän jälkeen maito muuttuu kypsäksi äidinmaidoksi. Tämän kypsän äidinmaidon koostumus pysyy suunnilleen samana, vaikka imetys kestäisi vuosia.

Imettäminen on erityisen tärkeää myös äiti–lapsi-suhteen kehittymisen kannalta. Katse- ja ihokontakti ovat tässä tärkeässä roolissa. Imettäminen on lisäksi ekologinen ja myös halvin mahdollinen tapa ruokkia vauvaa. Imetä lastasi sinulle ja vauvalle sopivimmalla tavalla. Löydät itse omat tapasi ja ratkaisusi. Rohkene imettää omalla tyylilläsi. Imetys on arvokasta niin lapselle kuin itsellesikin. Imetys ei kuitenkaan ole äitiyden mittari. Muista, että olet paras äiti vauvallesi, vaikka syystä tai toisesta imetys ei onnistuisi.

10 askelta onnistuneeseen imetykseen (pdf)

Hyödyllisiä linkkejä

Imetyksen tuki ry (imetys.fi)

Imetyksen lohtukirja (issuu.com)
Tukea imetyspettymykseen. Sivuilta voi lukea myös Imetysuutisia -lehden.

Vauvantahtinen pulloruokinta -video (youtube.com)

Naistalo (terveyskyla.fi)

Yhteystiedot

Löysitkö etsimäsi?
Kyllä
Ei
Kaipaan lisätietoa