Vammaispalvelulain uudistus
Uusi vammaispalvelulaki astuu voimaan 1.1.2025. Laki tuo muutoksia vammaispalveluiden palveluvalikoimaan sekä palveluiden sisältöihin.
Tavoitteena yhdenvertaisuus ja osallisuus
Uusi vammaispalvelulaki kumoaa sekä vanhan vammaispalvelulain (380/1987) että kehitysvammalain (519/1977). Uusi vammaispalvelulaki (675/2023) sisältää säännökset kaikille vammaisille henkilöille järjestettävistä sosiaalihuollon erityispalveluista.
Kehitysvammalakiin jää uudistuksen myötä vain säännökset
- itsemääräämisoikeuden vahvistamisesta
- perusoikeuksien rajoittamisesta
- tahdosta riippumattomasta erityishuollosta
Uudistuksen tavoitteina on
- toteuttaa vammaisen henkilön yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa
- ehkäistä ja poistaa esteitä, jotka rajoittavat vammaisen henkilön yhdenvertaisuuden, osallisuuden ja osallistumisen toteutumista yhteiskunnassa
- tukea vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeuden toteutumista
- turvata vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut.
Siirtymäaika
Uudessa vammaispalvelulaissa on pääsääntöisesti kolmen vuoden siirtymäaika. Vanha ja uusi vammaispalvelulaki kulkevat siis kolme vuotta rinnakkain. Siirtymäsäännökset määrittelevät, kumman lain säännöksiä missäkin tilanteessa noudatetaan.
Mikä muuttuu uuden vammaispalvelulain myötä?
Uusi vammaispalvelulaki tuo muutamia uusia palveluita ja joitain muutoksia olevassa olevien palveluiden sisältöihin ja termeihin. Erityishuolto-ohjelmia ei myöskään enää tehdä, vaan kaikki palvelut järjestetään jatkossa uuden vammaispalvelulain perusteella. Uudessa vammaispalvelulaissa myös vaikeavammaisuuden määritelmä poistuu.
Lisätietoa löydät myös esimerkiksi Vammaispalvelujen käsikirjasta.
Uutta vammaispalvelulakia sovelletaan henkilöön, jonka
- vamman tai sairauden aiheuttama fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen, sosiaalinen tai aisteihin liittyvä toimintarajoite on pitkäaikainen tai pysyvä.
- vamma tai sairaus yhdessä yhteiskunnassa esiintyvien esteiden kanssa estää osallistumisen yhteiskuntaan yhdenvertaisesti muiden kanssa.
- itsenäisen elämän, osallisuuden tai yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää välttämättä vammaispalvelulain mukaisia palveluita.
Oikeus vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin edellyttää, että henkilö täyttää kaikki yllä mainitut soveltamisen edellytykset sekä palvelukohtaiset myöntämisedellytykset.
Vammaisten henkilöiden palvelut pyritään kuitenkin myös jatkossa järjestämään ensisijaisten palveluiden (sosiaalihuoltolaki) turvin. Vammaispalveluja ja tukitoimia järjestetään uudenkin vammaispalvelulain nojalla siis vain silloin, kun riittäviä ja sopivia palveluja tai etuuksia ei ole muun lain nojalla saatavissa.
Hallituskatu 20
Uuden vammaispalvelulain tarjoamasta palveluvalikoimasta löytyy sekä tuttuja että uusia palveluja. Palvelut voivat liittyä myös toisiinsa, esimerkiksi asumisen tuki voidaan toteuttaa usean eri palvelun tai toteuttamistavan yhdistelmänä.
Valmennus | itsenäisessä elämässä tarvittavien taitojen opetteluun ja elämän muutostilanteisiin sekä viittomakielen opetus ja vaihtoehtoisten kommunikaatiokeinojen käytön ohjaus.
Henkilökohtainen apu | päivittäisiin toimiin, työhön ja opiskeluun sekä vuorovaikutukseen, vapaa-ajan toimintoihin ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen.
Erityinen osallisuuden tuki | jonka avulla vammainen henkilö voi toisen henkilön tukemana päästä osalliseksi sosiaalisen vuorovaikutuksen tilanteissa tai tehdä ohjattuna itselleen mieluisia osallisuutta edistäviä asioita vapaa-aikana.
Tuettu päätöksenteko | jonka tarkoitus on tukea vammaista henkilöä siten, että hän voi tehdä itse omaa elämäänsä koskevia merkittäviä päätöksiä.
Vaativa moniammatillinen tuki | vammaisen henkilön kommunikoinnin, sosiaalisen vuorovaikutuksen, itsemääräämisoikeuden tai osallisuuden turvaamiseksi taikka vammaisen henkilön haastavan käyttäytymisen syiden selvittämiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi vaativissa tilanteissa.
Asumisen tuki vammaisille henkilöille | jotka tarvitsevat apua tai tukea päivittäisiin toimintoihin.
Lapsen asumisen tuki | ensisijaisesti lapsen kotona asumisen turvaamiseksi ja toissijaisesti lapsen asumisen järjestämiseksi kodin ulkopuolella silloin, kun lapsella ei ole lastensuojelun tarvetta, mutta oman perheen kanssa asuminen ei ole mahdollista yksilöllisestä avusta ja tuesta huolimatta.
Esteettömän asumisen tuki | joka, käsittää asunnon muutostyöt, välineet ja tekniset ratkaisut.
Lyhytaikainen huolenpito | oman perheen tai läheisen kanssa asuville.
Päivätoiminta | ensisijaisesti niille vanhuuseläkeikää nuoremmille vammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat päivittäistä osallisuuden tukea eivätkä pysty osallistumaan sosiaalihuoltolain mukaisiin työllistymistä edistäviin toimiin tai sosiaalihuoltolain mukainen toiminta ei vastaa henkilön yksilöllisiin tarpeisiin.
Kehitysvammaisten henkilöiden työtoiminta | työ- ja toimintakyvyn tukemiseksi sekä työelämään pääsyn edistämiseksi toissijaisena palveluna suhteessa sosiaalihuoltolain työtoimintaan ja työllistymistä edistävään toimintaan.
Liikkumisen tuki | eri tavoin järjestettynä (jaksottaminen, matkabudjetti, taksi, henkilökohtainen apu, saattaja, auto tai muu kulkuneuvo, muu soveltuva tapa).
Taloudellinen tuki | välineiden ja teknisten ratkaisujen hankkimiseen.
Taloudellinen tuki hengityslaitteen varassa elävälle henkilölle.
Muut lain tarkoituksen toteuttamiseksi tarvittavat palvelut ja taloudelliset tukitoimet
Hallituskatu 20
Uusi kehitysvammalaki ei sisällä enää säännöksiä erityishuolto-ohjelmasta.
Jos hakemuksesi on tullut vireille 1.1.2025 tai sen jälkeen, käsittelemme sen noudattaen uutta kehitysvammalakia. Laadimme sinulle asiakassuunnitelman, mutta emme enää erityishuolto-ohjelmaa.
Hallituskatu 20
Mitä vaikutuksia uudella lailla on minulle?
Jos sinulla on voimassa oleva päätös vammais- tai kehitysvammapalvelusta, palvelusi jatkuu saamasi päätöksen mukaisesti kunnes palvelupäätöksesi tarkistetaan tai sen voimassaoloaika päättyy.
Tarkistamme kaikki voimassa olevat päätöksesi vastaamaan uutta vammaispalvelulakia viimeistään siirtymäajan eli vuoden 2027 loppuun mennessä. Voit tehdä myös itse aloitteen päätöksesi tarkistamisesta. Myös me vammaispalveluista voimme tehdä aloitteen muutokselle, jos palvelutarpeesi sitä edellyttää.
Siirtymäaikana sinulla voi olla sekä uuden että vanhan vammaispalvelulain mukaisia päätöksiä eri palveluista voimassa samaan aikaan. Kaikkia palvelupäätöksiäsi ei siis välttämättä saateta uuden lain mukaiseksi samalla kertaa, ellet itse sitä halua tai palvelutarpeesi ei sitä edellytä.
Vammaispalvelujen sosiaalityöntekijä tai –ohjaaja keskustelee kanssasi tarvitsemistasi palveluista palvelutarpeen arvioinnissa, jossa samalla tarkistetaan, että palvelut vastaavat palveluntarvettasi ja että palvelujen myöntämisedellytykset edelleen täyttyvät. Tämän jälkeen työntekijä tekee sinulle valituskelpoiset päätökset hakemistasi palveluista.
Poikkeus siirtymäaikaan
Kolmen vuoden enimmäisaika ei koske kehitysvammalain perusteella tehtyä päätöstä kuntouttavasta varhaiskasvatuksesta. Päätös pysyy voimassa päätökseen merkityn voimassaoloajan, vaikka se olisi pidempi kuin kolme vuotta.
Hallituskatu 20
Ennen 1.1.2025 vireille tulleet hakemukset käsittelemme noudattaen vanhaa vammaispalvelulakia. Jos vammaispalveluhakemuksesi on tullut vireille 1.1.2025 tai sen jälkeen, käsitelemme sen noudattaen uutta vammaispalvelulakia.
Kuinka vireilletulopäivämäärä määritetään?
Vammaispalveluhakemuksesi tulee vireille, kun hakemuksesi on saapunut meille vammaissosiaalityöhön.
Hakemuslomakkeet
Sekä digitaaliset että tulostettavat hakemuslomakkeet löydät vammaispalvelun sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen sivuilta. Aluekohtaiset vammaissosiaalityön postitusosoitteet on merkitty tulostettavien hakemuslomakkeiden loppuun. Digitaaliset hakemukset tallentuvat Omapalvelun kautta suoraan asiakastietojärjestelmään työntekijän käsiteltäväksi.
Hallituskatu 20
Jos päätöksesi on tehty vanhan lain mukaisena (hakemuksesi on tullut vireille ennen 1.1.2025), käsittelemme muutoksenhakuasiasi noudattaen vanhaa vammaispalvelulakia.
Jos päätöksesi on tehty uuden lain mukaisena (hakemuksesi on tullut vireille 1.1.2025 tai sen jälkeen), käsittelemme sen noudattaen uutta vammaispalvelulakia.
Hallituskatu 20
Myös asiakasmaksulakia koskevat muutokset tulevat voimaan 1.1.2025. Tutustu tarkemmin perhe- ja sosiaalipalveluiden asiakasmaksuihin ja hyvinvointialueen asiakasmaksukäytäntöihin. Sivuilta löydät myös asiakasmaksuasiakirjan, jonka alle asiakasmaksut on koottu kokonaisuudessaan.
- Jos vammaispalvelupäätös tai kehitysvammalain mukainen päätös on annettu ennen 1.1.2025 , määräytyy myönnetyn asiakasmaksu tai maksuttomuus ennen 1.1.2025 voimassa olleiden asiakasmaksulainsäännösten perusteella.
- Jos vammaispalvelupäätös tai kehitysvammalain mukainen päätös on annettu 1.1.2025 tai sen jälkeen, määräytyy myönnetyn palvelun asiakasmaksu tai maksuttomuus 1.1.2025 voimaan tulleiden asiakasmaksulainsäännösten perusteella.
- Ennen 1.1.2025 vireillä ollut asiakasmaksuasia käsitellään noudattaen ennen 1.1.2025 voimassa olleita asiakasmaksulain säännöksiä.
Hallituskatu 20