Aluehallitus päätti hyvinvointialueen yt-menettelyn toimenpiteistä
- Tiedote
- 11.11.2024 klo 22.23
Etelä-Pohjanmaan aluehallitus käsitteli 11.11. kokouksessaan hyvinvointialueen päättynyttä yhteistoimintamenettelyä. Hyvinvointialueella käytiin koko henkilöstöä koskettava yt-menettely 19.8.-4.11.2024.
Aluehallitus hyväksyi esitetyt säästötoimenpiteet. Noin 200 hyvinvointialueen työtehtävään kohdistuu muutoksia, kuten työnkuvan, työpisteen tai palvelussuhteen muutoksia. Henkilöstöä vähennetään yhteensä 120 henkilötyövuoden edestä.
Aluehallitus hyväksyi äänestyksen jälkeen, äänin 6–5, koko henkilöstöön kohdistuvan kahden päivän lomautuksen pohjaesityksen mukaisesti. Lomautukset toteutetaan potilas- ja työturvallisuus huomioiden.
Lisäksi hyvinvointialueella toteutetaan jatkossa vain välttämättömät rekrytoinnit sekä harkitaan tarkkaan, voidaanko tehtävä jättää täyttämättä eläköitymisen jälkeen. Henkilöstöön kohdentuvista toimenpiteistä on arvioitu saatavan yhteensä yli 7,2 miljoonan euron säästöt. Palvelutoiminnan ulkoistuksiin ei nyt käydyssä yt-menettelyssä päädytty.
Aluehallitus hyväksyi omalta osaltaan konsulttiselvityksen mukaiset muutokset hyvinvointialueen ylimmän johdon rakenteeseen. Selvityksessä esitetään, että toimialuejohtajien ja professiojohtajien tehtävät yhdistyvät. Jatkossa hyvinvointialueella olisi neljä toimialuetta: konsernipalvelut, terveyspalvelut, sosiaalipalvelut sekä pelastuspalvelut. Lisäksi palvelualueiden määrää vähennetään. Ylimmän johdon rakenteesta päättää lopullisesti aluevaltuusto.
Aluehallitus päätti myös uuden yt-menettelykierroksen aloittamisesta.
– Hyvinvointialueiden tulee edelleen pyrkiä saattamaan taloutensa tasapainoon vuoden 2026 lop-puun mennessä. Tarvitsemme nyt laajoja ja nopeita kustannussäästöjä tuottavia toimenpiteitä, jolloin myös yt-menettely on välttämätön, hyvinvointialuejohtaja Tero Järvinen toteaa.
Lisäksi aluehallitus hyväksyi sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen resurssien uudelleenorganisoinnin. Muutos selkiyttää sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen tehtäväkuvia sekä tuo nykyistä enemmän sosiaalihuollon ammattilaisia sote-keskuksiin ja lähemmäs ihmisten arkea.