Blogikirjoitus: Nuorten digipalvelut laajenevat Etelä-Pohjanmaalla: tukea etävastaanotoilla
- Tiedote
- 1.8.2024 klo 14.47 (Muokattu: 1.8.2024 klo 15.09)
Elokuussa koulujen alkaessa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen nuorten digipalvelut laajenevat. Tämä tarkoittaa, että nuoret voivat saada tukea ja apua psyykkareilta ja kuraattoreilta etävastaanottojen kautta. Tämä on tärkeä askel kohti saavutettavampia ja tasavertaisempia palveluja kaikille alueen nuorille.
Psyykkarit tarjoavat monipuolista tukea
Psyykkarit, eli lasten ja nuorten psykiatriset sairaanhoitajat, ovat nyt saatavilla etävastaanottojen kautta. 13-18-vuotiaat nuoret voivat varata ajan psyykkarille digitaalisen ajanvarauksen kautta. Psyykkareiden kanssa nuori voi keskustella monenlaisista mieltä painavista asioista, kuten mielialaan, ahdistuneisuuteen, jännitykseen, univaikeuksiin ja päihteisiin liittyvistä kysymyksistä. Etävastaanottojen ansiosta palvelu on kaikkien alueen nuorten käytettävissä, riippumatta siitä, missä he asuvat.
Kuraattorit tukevat opiskelua ja elämänhallintaa
Myös osa alueen toisen asteen kuraattoreista avaa digitaalisen ajanvarauksen kuraattorin tapaamiseen ja etävastaanottoon. Kuraattorit voivat tarjota tukea opiskeluun, elämänhallintaan, itsenäistymiseen, jaksamiseen sekä perhe-, kaveri- ja seurustelusuhteisiin liittyvissä asioissa. Etävastaanottoja hyödynnetään esimerkiksi nuoren työharjoittelun tai lukuloman aikana, jolloin keskusteluyhteyttä voidaan pitää yllä, vaikka nuori ei olisikaan fyysisesti koulussa.
Etäpalvelut monipuolistavat nuorten asiointikanavia
Etäpalvelut tuovat nuorille uusia asiointikanavia perinteisten yhteydenottotapojen lisäksi. Digitaalisen ajanvarauksen tekeminen on helppoa, mutta se vaatii verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Tämä madaltaa yhteydenoton kynnystä ja varmistaa, että nuoret saavat tarvitsemansa avun ajoissa, ennen kuin ongelmat kasvavat suuremmiksi.
Palveluita on kehitetty yhteistyössä Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankeen ja palvelualueiden ammattilaisten ja esihenkilöiden kanssa.
Lisätietoja:
Maija Julmala
Asiantuntija
Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke