Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle lainanottovaltuutta yli 53 miljoonaa
- Tiedote
- 29.11.2024 klo 10.54 (Muokattu: 29.11.2024 klo 10.57)
Valtioneuvosto päätti 28.11. kuuden hyvinvointialueen vuoden 2025 lainanottovaltuuden muuttamisesta, yksi alueista on Etelä-Pohjanmaa. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen lainanottovaltuus vuodelle 2025 on yhteensä 53 840 000 euroa.
Hyvinvointialueet voivat nostaa pitkäaikaista lainaa tai sitoutua investointeja vastaaviin sopimuksiin ainoastaan lainanottovaltuuden mukaisesti.
Lainanottovaltuuksiin liittyy ehtoja, joiden tarkoituksena on varmistaa, että pitkäaikaisella lainalla rahoitettavat ja toteutettavat investoinnit ovat välttämättömiä ja että hyvinvointialueella on lainanhoitokykyä pitkällä aikavälillä.
– Nyt annettu päätös tarkoittaa sitä, että hyvinvointialueen pitää toimittaa ministeriöön helmikuun aikana talouden tasapainottamisohjelma, joka näyttää toteen hyvinvointialueen lainanhoitokyvyn. Ennen kuin ohjelma on hyväksytty, tähän lainanottovaltuuteen sisältyviä investointeja ei voida toteuttaa, hyvinvointialuejohtaja Tero Järvinen toteaa.
– Annettu päätös lisää oleellisesti painetta uudistus-, tuottavuus-ja vaikuttavuusohjelman toiseen osaan. UTV2-ohjelman laadintaprosessi on käynnistymässä joulukuun lopussa, Järvinen jatkaa.
Talousohjelman tulee sisältää vuosittaiset rahamääräiset lainanhoitokykyä kuvaavat tavoitteet, joiden toteutumista on mahdollista seurata. Valtiovarainministeriö voi hylätä ohjelman tai edellyttää ohjelman täydentämistä, jos on todennäköistä, että ohjelma ei ole riittävä lainanhoitokyvyn varmistamiseksi. Hyvinvointialue raportoi ohjelman toteutumisesta puolivuosittain valtiovarainministeriölle.
Hyvinvointialueiden tulee kattaa taseeseen kertynyt alijäämä enintään kahden vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Tässä määräajassa tulee kattaa myös talousarvion laadintavuonna tai sen jälkeen kertynyt alijäämä.
Lisäksi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen tulee laatia suunnitelma yhteisöllisen asumisen investoinnilla tavoiteltujen toiminnallisten ja taloudellisten hyötyjen varmistamisesta.