Kreikasta Suomeen lääkäriksi ja motivaattoriksi

Järvi-Pohjanmaan sote-keskuksen lähiylilääkäri Ioannis Stogiannidis ei alun perin ajatellut päätyvänsä erityisesti johtotehtäviin saatikka edes työskentelemään Suomeen, mutta niin vain lopulta kävi.

Stogiannidis eli tuttavallisemmin Stogi muistelee hoitaneensa muiden haavereita jo esikouluikäisenä.

”Pienestä pitäen perusvahvuuteni on ollut halu auttaa muita ja ratkaista asioita.  Ja jos jotain en osaa, niin kysyn. Tavoitteena on, että avuntarvitsija saa apua. Tätä sisäsyntyistä auttamishalua voin toteuttaa työni kautta.”

Kreikasta kotoisin oleva Stogi on opiskellut lääkäriksi Bulgariassa. Kun tuli aika miettiä omaa erikoistumisalaa sekä tulevaisuuden asuinpaikkaa, heräsi vastavalmistuneelle lääkärille kiinnostus kokeilla työskentelyä ulkomailla. Vaihtoehtoina oli Saksa, Ranska, Itävalta tai Sveitsi, mutta lopulta kohteeksi valikoitui Suomi osittain hieman sattumalta.

”Yhtenä iltana soitin Suomen suurlähetystöön ja kuulin automaattivastaajan puhuvan suomea. Verrattuna muihin kieliin suomen kieli kuulosti aika melodiselta ja mukavalta, se herätti kiinnostukseni. En tosin arvannut, että se olisi niin vaikea kieli opetella”, Stogi kertaa ensikosketustaan suomen kieleen.

Suomeen Stogi tuli vuonna 2003 käytyään lyhyen suomen kielen kurssin Kreikassa. Suomessa hän osallistui ulkomaalaisille lääkäreille tarkoitetulle Lääkäriksi Suomeen -kurssille ja opiskeli kieltä lisää. Pian tämän jälkeen hän pääsi töihin leikkausassistentiksi tekonivelsairaala Coxaan Taysiin. Terveyskeskustyön Stogi aloitti vuonna 2008 tehden päivystyksiä eri terveyskeskuksissa. Tämä tie toi hänet lopulta myös Järvi-Pohjanmaalle Alajärvelle. Samoihin aikoihin hän aloitti yleislääketieteen erikoistumiskoulutuksen ja vuonna 2015 Stogi valittiin Alajärven terveyskeskuksen ylilääkärin virkaan.

Lähiylilääkärinä Stogille kuuluu sekä hallinnollisia tehtäviä että kliinistä työtä. Tärkeimpiä asioita mihin hän ylilääkärinä pyrkii vaikuttamaan, on hyvä työilmapiiri, johon kuuluu mm. kollegoiden kuunteleminen, työn joustavuus ja hyvä perehdytys.

”Enemmän olemme henkilökunnan kesken ystäviä kuin työkavereita”, Stogi kehuu työpaikan yhteishenkeä.

Työn joustavuus on tärkeää myös Stogille itselleen, sillä hän asuu perheineen Tampereella. Toimivat työjärjestelyt auttavat arjen sujumisessa. Stogi työskentelee kolme päivää viikossa lähityössä ja kaksi etänä, vaikka ylilääkärinä hän onkin lähestulkoon aina tavoitettavissa.

”Haluaisin olla hyvänä esimerkkinä nuorille sekä ulkomaalaisille lääkäreille”, Stogi toteaa ja toivoo, että hänen tarinansa motivoisi muita. ”Että jos tästä miehestä on tullut hyvä lääkäri, niin minustakin voi tulla”, Stogi naurahtaa.

Vastavalmistuneille lääkäreille hän haluaa viedä viestiä pienten maakuntaterveyskeskusten hyvistä puolista verrattuna isoihin työpaikkoihin.

”Kannattaa valita aluksi pieni työpaikka, pieni terveyskeskus ja työskennellä siellä vaikka pari vuotta ennen erikoistumista, jotta saa riittävästi tukea ja mahdollisuuden harjoitella paljon. Näin taidot ja rutiinit kehittyvät. Siellä myös varmasti oppii enemmän, kuin vaikkapa suuressa sairaalassa”, Stogi vinkkaa.

Lähiylilääkäri Ioannis Stogiannidis