Tokion vilskeestä lakeuksille hoitotyöhön
”Sairaanhoitajan työssä tapaa ihmisiä erilaisista taustoista ja elämäntilanteista. Kaikki erilaiset kokemukset ovat mielestäni rikkautta”, kuvailee sairaanhoitaja Momoko Tulisalo työnsä parhaita puolia.
Tulisalo työskentelee Seinäjoen keskussairaalan vaativan kuntoutuksen osastolla. Työt osastolla keskittyvät enemmän neurologisten sairauksien kuntoutukseen erityisesti aivoverenkiertohäiriön saaneiden kuntoutujien parissa. Työ on vaativaa, mutta raskaan työn keskeltä löytyy myös ilonpilkahduksia.
”On kunnia seurata, kuinka kuntoutujat rakentavat omannäköistä elämää uudestaan sairastumisen jälkeen”, alun perin Tokiosta Suomeen tullut Tulisalo kertoo.
Tulisalo opiskeli sairaanhoitajaksi ensin kotimaassaan Japanissa. Sairaanhoitajaopintojensa aikana hän pääsi tekemään kolmen viikon opintovierailun Suomeen ja ihastui maahan.
”En tiennyt Suomesta paljon mitään, kun saavuin tänne ensimmäistä kertaa. Ihastuin heti luontoon, kulttuuriin sekä ihmisiin, joissa on jotain samaa kuin japanilaisissa.” Tulisalo kuvailee.
Valmistuttuaan sairaanhoitajaksi vuonna 2014 Tulisalo teki rohkean ratkaisun ja toteutti haaveensa lähteä Suomeen uudelleen, jäädäkseen nyt pidemmäksi aikaa. Sairaanhoitajaopinnot hän aloitti Seinäjoen ammattikorkeakoulussa vielä samana vuonna. Japanin sairaanhoitajatutkinnon opintoja hän sai hyväksi luettua jonkin verran, mutta opiskeltavaa silti riitti. Uuteen maahan ja kulttuuriin sopeutuminenkin tuotti aluksi haasteita.
”Ensimmäinen kulttuurishokki oli, ettei ihmisiä näkynyt juuri missään. Usein kävi niin, etten välttämättä nähnyt ketään, kun kävelin opiskelija-asunnolta ruokakauppaan. Tämä olisi melkein mahdotonta Tokiossa, missä olen kasvanut”, Tulisalo kertoo.
”Harjoittelussa törmäsin toiseen haasteeseen eli suomen kieleen.”
Tulisalo opiskeli suomea kansalaisopiston kurssilla, harjoitusta karttui myös hoitotilanteissa työn äärellä. Sitkeällä harjoittelulla ja työkavereiden tuella kielitaito alkoi vähitellen kohentua.
Työharjoittelussa Tulisalon yllätti positiivisesti se, että opiskelijat saavat Suomessa harjoitella erilaisia toimenpiteitä niin paljon.
”Verrattuna Japanin sairaanhoitajaopiskelijoiden harjoitteluun, Suomessa harjoittelut ovat enemmän kuin uusien hoitajien perehdytystä. Japanissa harjoittelut tehdään yleensä arkipäivinä, eikä kaikkia koulussa harjoiteltuja toimenpiteitä saa tehdä harjoittelun aikana. Suomessa harjoittelu on monipuolisempaa”, Tulisalo kiittelee.
Kun kieli alkoi sujumaan arkitilanteissa, pääsi Tulisalo töihin Seinäjoen terveyskeskuksen kuntoutusosastolle ensin lähihoitajan sijaisuuteen. EU-maiden sairaanhoitajaksi Tulisalo valmistui vuonna 2016 lopulta pienen mutkan kautta Lahden ammattikorkeakoulusta. Hän sai jatkaa opiskeluaikaisessa työpaikassaan valmistumisensa jälkeen sairaanhoitajana ja lopulta tutulla kuntoutusosastolla vierähti lähes kuusi vuotta.
”Vuonna 2021 siirryin nykyiseen työpaikkaani Seinäjoen keskussairaalan vaativan kuntoutuksen osastolle, koska halusin syventää osaamista aivoverenkiertohäiriöpotilaiden hoidossa”, Tulisalo selventää.
Tulisalo on tyytyväinen siihen, että on saanut osastolla monipuolista työkokemusta sekä päässyt työskentelemään eri ammattiryhmiin kuuluvien ihmisten kanssa.
”Lähitulevaisuudessa aion hankkia lisää kokemusta sairaalasta. Haluaisin myös hyödyntää omaa taustaani ja työkokemustani ja tukea erityisesti sairaanhoitajaopiskelijoita, jotka tulevat ulkomailta Suomeen. Haluaisin myös viedä saamaani oppia Japaniin”, Tulisalo valottaa tulevaisuuden suunnitelmiaan.
Sairaanhoitaja Momoko Tulisalo