Voimaa arkeen -kurssitoiminta

Oletko kiinnostunut mielen hyvinvointiin, toipumiseen ja elämänhallintaan liittyvistä teemoista?

Voimaa arkeen -kurssitoiminta on osa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen koulutustoimintaa. Voimaa arkeen -toiminnan tavoite on tukea mielenterveys- ja päihdekuntoutujien, fyysisistä sairauksista kärsivien ja heidän omaistensa voimavaroja ja arjessa selviytymistä.

Tämän lisäksi kurssitoiminta tarjoaa oppimismahdollisuuksia psykiatrian ja somaattisen puolen ammattilaisille, alan opiskelijoille ja kaikille koulutusten teemoista kiinnostuneille.

Kouluttajina kursseilla toimii aina kokemusasiantuntija ja ammattilainen yhdessä. Osa kursseista on kestoltaan yhden iltapäivän mittaisia, jotkut koostuvat useammasta kokoontumiskerrasta. Kurssit ovat ilmaisia ja kaikille avoimia! 

(Jos kurssilla on materiaalimaksu, se on mainittu erikseen).

ILMOITTAUTUMINEN:

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen työntekijät ilmoittautuvat koulutukseen OSS-järjestelmän ”Sisäiset koulutukset” osion kautta. Näin osallistumistiedot siirtyvät automaattisesti koulutuskortille, ja poissaolotiedot tallentuvat muihin järjestelmiin.

Jälkikäteen merkinnän lisääminen: Mikäli osallistut koulutukseen ilman ennakkoilmoittautumista ja haluat merkinnän koulutuskortille, lisää tiedot OSS-järjestelmän ”Täydennä koulutusrekisteriä” -toiminnon kautta. Esihenkilön hyväksyttyä hakemuksen, tulee merkintä näkyviin koulutuskortillesi.

Kurssit, kevät -25

Ilmoittaudu Voimaa arkeen -luennoille  Webropol-linkin kautta ainoastaan kun olet tulossa paikanpäälle. 

Ilmoittautumisesta ei tule automaattista sähköpostivastausta. Ryhmät voi ilmoittaa myös sähköpostilla: voimaa.arkeen@hyvaep.fi

Etäyhteydellä osallistuvien ei tarvitse ilmoittautua, vaan TEAMS -linkki, jolla pääset osallistumaan luennolle lisätään luentosivulle viimeistään luentopäivänä.

Mahdolliset peruutukset osoitteeseen: voimaa.arkeen@hyvaep.fi

Palautteesi on meillä tärkeää. Luentopalautetta voit jättää tästä linkistä:

Jätä luentopalautetta

Hoidontarpeen arviointi mielenterveys- ja riippuvuusasiakkaiden kanssa työskenteleville

Luennoitsija: terapiakoordinaattori Marjo Kankaanpää psyk sh, TtM

Kuvaus: käydään läpi Terapianavigaattorin käyttöä hoidontarpeen arvioinnin apuvälineenä; mitä mittareita Terapianavigaattori sisältää, minkälaisia käyttötapoja sillä voi olla ja mitä hyötyä sen käytöstä on ammattilaiselle ja asiakkaalle, miten asiakas ohjautuu Terapianavigaattorin äärelle ja asiakkaan vastausten purkaminen eli ensijäsennys. Käydään läpi myös kirjaamiskäytäntöjä.

Osallistuja saa tunnukset itseopiskeltavaan materiaaliin koulutusalustalle.

Kenelle: mielenterveys- ja riippuvuusasiakkaiden kanssa työskentelevät ammattilaiset

Määrä: max. 10 hlöä

Aika ja paikka: keskiviikkona 15.1.2025 klo 14-15.30 M-talo kokoustila Seppä 2.krs, Östermyrankatu 9, Seinäjoki

Ilmoittautuminen 10.1.2025 mennessä.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen työntekijät ilmoittautuvat koulutukseen OSS – sisäiset koulutukset kautta tammikuussa, kun uusi HR-järjestelmä on käytössä. Voit nyt alustavasti ilmoittaa osallistumisestasi ensin suoraan kouluttajalle sähköpostisoitteeseen marjo.kankaanpaa@hyvaep.fi

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Luennoitsijoina: psykologi Riikka Perämäki ja psykiatrinen sairaanhoitaja, kuntoutuksen ohjaaja amk Tiina Leppinen sekä kokemusasiantuntija

”Iltapäivän luennon aiheena ovat kehitykselliset neuropsykiatriset häiriöt. Ensimmäisessä osiossa keskitytään yleisesti kehitykselliseen neuropsykiatriaan sekä oireiden diagnosointiin ja taustatekijöihin. Jälkimmäisessä osiossa syvennytään tarkemmin ADHD:hen, autismikirjoon, Touretten oireyhtymään, kapea-alaisiin kehityksellisiin sekä laaja-alaisiin oppimisvaikeuksiin.”

Aika ja paikka: Tiistaina 21.01.2025 klo 12.00-16.00, M-talon Atrium, Östermyrankatu 9, Seinäjoki

Ilmoittaudu paikan päälle tästä

Napsauta tästä liittyäksesi kokoukseen

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Menetelmä yleisiin mielenterveyden häiriöihin ja mielen pulmatilanteisiin, mielenterveys- ja riippuvuusasiakkaiden kanssa työskenteleville.

Luennoitsija: terapiakoordinaattori Marjo Kankaanpää psyk sh, TtM

Kuvaus: Ohjattu omahoito soveltuu erityisesti lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveyden häiriöihin, mutta myös vaikeammissa oirekuvissa ohjattu omahoito on hyvä aloitus hoidolle silloin, kun muuta ei ole vielä saatavilla. Mielenterveyden häiriöiden hoitoon kehitetyt omahoito-ohjelmat perustuvat kognitiivisen psykoterapian teoreettiseen viitekehykseen ja harjoituksiin.

Kokonaisuuteen kuuluu Ohjatun omahoidon aloituskoulutus sekä myöhemmin toteutettava taitopaja sekä itsenäisesti luettava verkkomateriaali koulutusalustalla. Osallistuja saa tunnukset itseopiskeltavaan materiaaliin koulutusalustalle.

Toivottavaa, että kouluttautuja on tutustunut Terapianavigaattoriin ja sen ensijäsennykseen ennen Ohjatun omahoidon -koulutusta.

Kenelle: mielenterveys- ja riippuvuusasiakkaiden kanssa työskentelevät ammattilaiset

Määrä: max 10 hlöä

Aika ja paikka: maanantaina 27.1.2025 klo 14-15.30 M-talo kokoustila Seppä 2.krs, Östermyrankatu 9, Seinäjoki

ja maanantaina 10.2.2025 klo 14-15.30 M-talo kokoustila Seppä 2.krs, Östermyrankatu 9, Seinäjoki

Ilmoittautuminen 22.1.2025 mennessä.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen työntekijät ilmoittautuvat koulutukseen OSS – sisäiset koulutukset kautta tammikuussa, kun uusi HR-järjestelmä on käytössä. Voit nyt alustavasti ilmoittaa osallistumisestasi ensin suoraan kouluttajalle sähköpostisoitteeseen marjo.kankaanpaa@hyvaep.fi

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Luennoitsijoina: Meri Ala-Huikku, väkivaltatyön koordinaattori (YTM) sekä kokemusasiantuntija Sini Kirvesmäki

“Väkivalta lähisuhteissa koskettaa tavalla tai toisella suurinta osaa meistä. Tällä luennolla käydään läpi lähisuhdeväkivallan käsitettä ja ilmiötä, väkivallan muotoja ja väkivaltaan puuttumista. Aihetta lähestytään sekä tutkimus- että käytännön näkökulmasta. Lisäksi esitellään Etelä-Pohjanmaan tilannekuvaa, lähisuhdeväkivallan ehkäisyn tilannetta ja alueemme väkivaltatyön palveluita.”

 

Aika ja paikka: tiistaina 11.02.2025 klo 12:00-16:00, M-talon Atrium, Östermyrankatu 9, Seinäjoki

 

Liity kokoukseen tästä

Ilmoittaudu paikanpäälle tästä

 

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Luennoitsijoina: musiikkiterapeutti Risto Jukkola, psykoterapeutti Katri Karhunen, musiikkiterapeutti Kaisu Mäkinen E-P HVA, musiikkiterapeutti Marjohelene Haanpää ja mahdollisesti myös Suomen musiikkiterapiayhdistyksen (SMTY) edustaja sekä kokemusasiantuntija

“Luennolla käymme läpi yleisesti mitä musiikkiterapia on ja sen vaikutukset. Ketä sitä voivat saada? Muita aiheita luennolla mm. musiikkiterapiaa toteutetaan myös nuorille  (16-25 vuotiaille) sekä musiikkiterapia kuntoutuspsykoterapiana.”

Aika ja paikka: torstaina 20.02.2025 klo 12:00-15:00, M-talon Atrium, Östermyrankatu 9, Seinäjoki.

Ilmoittaudu tästä

Liity kokoukseen tästä

 

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Luennoitsijoina: sosiaalityöntekijät Virva Malinen ja Satu Huhtala ja kokemusasiantuntija

Sosiaaliturvan tarkoituksena on turvata ihmisille riittävä toimeentulo ja huolenpito kaikissa elämäntilanteissa. Sosiaaliturva koostuu palveluista ja toimeentulon turvaavista etuuksista.”

Aika ja paikka: torstaina 06.03.2025 klo 12:00-16:00,

M-talon Atrium, Östermyrankatu 9, Seinäjoki

 

Liity kokoukseen tästä

Ilmoittaudu paikanpäälle tästä

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Luennoitsijoina: psykiatrian erikoislääkäri Silja Niskanen ja psyk. sh Katja Hasunen sekä kokemusasiantuntija.

“Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan tunne-elämän epävakaudesta kokemusasiantuntijan, sairaanhoitajan ja lääkärin kanssa.

Epävakaa persoonallisuus kuuluu pitkäaikainen, nuoruudessa kehittyvä  ja kärsimystä aiheuttava oirekuva, johon kuitenkin on nykyään olemassa hyviä hoitomuotoja. Oireistoon liittyy voimakasta tunteiden heittelyä ja vaikeutta hankalien tunnetilojen sietämisessä ja säätelyssä, haastetta ihmissuhteissa, hylkäämisen pelkoa ja itsetuhoista käytöstä.

Epävakauden kanssa käsi kädessä kulkevat usein masennus, erilaiset ahdistuneisuushäiriöt, traumaoireisto tai päihteiden käyttö. Tilaisuudessa käymme läpi tunne-elämän epävakauden kanssa selviytymistä kokemusasiantuntijan näkökulmasta sekä keskustelemme diagnostiikasta ja hoitomuodoista sairaanhoitajan ja lääkärin kanssa.

Kerromme myös epävakaan persoonallisuuden hoidossa yleisesti käytössä olevasta dialektisesta käyttäytymisterapiasta”.

Aika ja paikka: torstaina 13.03.2025 klo 12:00-16:00, M-talon Atrium, Östermyrankatu 9, Seinäjoki

 

Liity kokoukseen tästä

Ilmoittaudu paikanpäälle tästä

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Luennoitsijoina: psykiatriaan erikoistuva lääkäri Ilari Ryhänen sekä psykoterapeutti, sh Sinikka Viljanmaa ja kokemusasiantuntija.

”Ahdistus on ihmiselle luonnollinen ja tarpeellinen tunne. Se auttaa erilaisiin fyysisiin ja henkisiin haasteisiin valmistautumisessa ja oikein säännösteltynä se virittää ihmistä toimimaan. Ahdistus voi myös olla epätarkoituksenmukaisen voimakasta ja toimintakykyä lamaavaa, jolloin puhutaan erilaisista ahdistuneisuushäiriöistä. Ahdistuneisuushäiriöitä voidaan jaotella niitä laukaisevien ja ylläpitävien tekijöiden mukaan erilaisiin luokkiin ja näiden luokitusten mukaisesti niihin voidaan suunnitella sekä psykoterapeuttista että lääkinnällistä hoitoa. Tässä luennossa perehdytään erilaisten ahdistuneisuushäiriöiden taustoihin, taudinkulkuun ja hoitomahdollisuuksiin. Aihetta tarkastellaan kokemusasiantuntijan, psykiatrisen sairaanhoitajan ja lääkärin näkökulmista.”

Aika ja paikka: tiistaina 25.03.2025 klo 12:00-16:00,

M-talon Atrium, Östermyrankatu 9, Seinäjoki.

 

Liity kokoukseen tästä

Ilmoittaudu paikanpäälle tästä

 

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Luennoitsijoina: sairaanhoitaja, vastuuhoitaja Johanna Hermans, ravitsemussuunnittelija Eija Soini sekä kokemusasiantuntija.

“Yleisimmät syömishäiriöt ja niiden hoito syömishäiriöpoliklinikalla”

klo 12-13.30 Eija ja Johanna; syömishäiriöt ja niiden hoito
klo 13.30-14.00 Kahvitauko
klo 14.00-14.30 Eija ja Johanna jatkaa…
klo 14.30-15.15 Kokemusasiantuntijan puheenvuoro
klo 15.15-15.30 keskustelua ja kysymyksiä

Aika ja paikka: tiistaina 01.04.2025 klo 12:00-16:00, M-talo, Kokoushuone Seppä, 2. krs. Östermyrankatu 9, Seinäjoki.

Liity kokoukseen tästä

Ilmoittaudu paikanpäälle tästä

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Luennoitsijoina: Johtava sairaalapastori, henkisen ensiavun (HEA) päällikkö, työnohjaaja (STOry) työyhteisökonsultti Artturi Kivineva

Seinäjoen keskussairaalan Henkisen ensiavun (HEA) toiminta täyttää 30 vuotta 2025. Sen toiminta on osa traumatietoista eli traumainformoitua työotetta, joka on vallannut auttamistyössä alaa viime vuosina. Mutta millainen on tai olisi traumatietoinen organisaatio? Miten se toimii ja mitä se tuottaa? Luennolla käsitellään HEA:a ja organisaatioajattelua auttamistyön näkökulmasta ja pohditaan myös ns. BANI-viitekehyksen antia muutoksien hallitsemassa nykytodellisuudessa.”

 

Aika ja paikka: tiistaina 08.04.2025 klo 12:00-16:00, M-talon Atrium, Östermyrankatu 9, Seinäjoki.

 

Ilmoittaudu paikanpäälle tästä

Liity kokoukseen tästä

 

 

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Luennoitsijoina:

Perhe- ja paripsykoterapeutti Anu Kirjavainen, sosiaalityöntekijä Petta Porko sekä kokemusasiantuntija

“Luennolla käymme läpi miten kokemusasiantuntijuutta hyödynnetään lastensuojelun moniammatillisessa verkostossa.”

Aika ja paikka: tiistaina 29.04.2025 klo 12:00-16:00, M-talon Atrium, Östermyrankatu 9, Seinäjoki.

Ilmoittaudu paikanpäälle tästä

Liity kokoukseen tästä

Joupin neuvola

Hallituskatu 20

Rintamäki Krista

Mielenterveyshoitaja, psykiatrian kokemusasiantuntijakoulutuksesta vastaava, Voimaa Arkeen yhteyshenkilö

Ojajärvi Tiina

Projektityöntekijä, psykiatrian kokemusasiantuntijakouluttaja, Voimaa Arkeen yhteyshenkilö

Markus Marja-Leena

Osastohoitaja, somatiikan kokemusasiantuntijakoulutuksesta vastaava